Ποιός ωφελείται απ’ το ανώνυμο Διαδίκτυο;


Εδώ και 5 χρόνια σχολιάζουμε φήμες, δηλώσεις, διαρροές για τον περίφημο “μπλογκονόμο”. Όπως λέει ο E-lawyer κι ο λαός “ήμουν νιός και γέρασα”. Η πολιτική ηγεσία, και οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών φέρονται να επεξεργάζονται νόμους σχετικά με τη δημοσίευση στα μπλογκ, και κάθε τόσο, με δυσάρεστες πάντα αφορμές εξαγγέλουν ρυθμίσεις, χωρίς ποτέ να προχωρούν στην υλοποίηση κάποιας συγκεκριμένης πρότασης. Οι αντιδράσεις απ’ την πλευρά των χρηστών ποικίλουν, αλλά η πιο συχνή είναι βέβαια αρνητική. Οποιαδήποτε παρέμβαση εκλαμβάνεται απ’ την πλευρά τους ως απειλή για την ελευθερία του λόγου. Ωστόσο, γύρω απ’ το πνεύμα αυτής της ρύθμισης-φάντασμα υπάρχουν πολλές παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Κατ’ αρχήν το διακύβευμα του όποιου μελλοντικού νόμου είναι η άρση του απορρήτου ακόμα και σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης. Με το ισχύον καθεστώς άρση του απορρήτου γίνεται σε περιπτώσεις εκβίασης. Μέχρι αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει διατυπώσει σοβαρά κάποια πρόταση περί “κατάργησης της ανωνυμίας των μπλογκ”, όπως λένε μερικοί. Αν κάποιος ανώνυμος blogger δεν τελεί αδίκημα, αν δεν συκοφαντεί, αν δεν εκβιάζει, αν δεν μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις, μπορεί φυσικά να διατηρεί την ανωνυμία του.

Πρέπει βέβαια πρώτα ν’ αναγνωρίσουμε την ύπαρξη του προβλήματος. Η μαζική, εκτεταμένη, γενικευμένη χρήση της ανωνυμίας είναι αντιδημοκρατική και μας διολισθαίνει σε φασίζουσες κοινωνίες. Ας θέσουμε το απλό ερώτημα “ποιός ωφελείται από ένα Διαδίκτυο ανώνυμο, από ένα Διαδίκτυο ψηφιακή αρένα και οχετό”. Η απάντηση είναι μάλλον προφανής, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον. Όσοι εκβιάζουν, όσοι έχουν σκοτεινά κίνητρα, το παρακράτος, οι τρομοκράτες, οι εγκληματίες, καθώς και οι κάθε λογής αρνητές του συστήματος έχουν συμφέρον να δημοσιεύουν ανώνυμα. Όμως μαζί μ’ αυτούς ωφελείται και η πιο αντιδημοκρατική όψη της εξουσίας, αφού ανώνυμα μπορεί να εκτελεί συμβόλαια σπίλωσης, και καταστροφής προσώπων κι υπολήψεων. Στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, κι όταν κάποιος καταγγέλει οτιδήποτε πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του. Στο φασισμό τα πρόσωπα κρύβονται πίσω από μάσκες και ψεύτικα προσωπεία. Φυσικά, η Δημοκρατία πρέπει να δείχνει και Ανοχή. Η ανώνυμη δημοσίευση είναι δικαίωμα και δεν καταργείται έτσι απλά. Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε συνθήκες δίκαιες για όλους. Πρέπει όταν κάποιος με συκοφαντεί να ξέρω ποιός είναι, κι αν επιθυμώ, να του αποδείξω ότι σφάλλει. Πρόκειται για στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα, όπως βέβαια κι η ελεύθερη έκφρασή μου. Μαζί, είναι και υποχρέωσή μου απέναντι στην κοινωνία και τον κάθε μεμονωμένο πολίτη.

Τέλος, πρέπει κατά τη γνώμη μου να αποδείξουμε έμπρακτα ότι μας ενδιαφέρει ως κοινωνία το Διαδίκτυο. Αντί να ασχολούμαστε μαζί του όταν βιώνουμε δυσάρεστα γεγονότα, θα πρότεινα να δούμε το μεγάλο έλλειμμα παιδείας που έχουμε στα Νέα Μέσα. Σίγουρα, χρειάζονται τα αποτρεπτικά μέσα, τα προληπτικά, και τα κατασταλτικά κάποιες φορές, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι η Παιδεία κι η εκπαίδευση. Θα προτιμούσα λοιπόν ως μπλόγκερ να καλούμαστε να σχολιάζουμε ή και να βοηθήσουμε κάποιο σχέδιο του υπουργείου παιδείας για τη Διαδικτυακή εκπαίδευση. Μέχρι τότε, αυτονόητες ρυθμίσεις θα πολώνουν και θα μας αποπροσανατολίζουν…

5 Comments

 1. Σε μία κοινωνία αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από παρανοϊκούς δικομανείς, ΔΕΝ της δίνουμε σχοινί να κρεμαστεί απελευθερώνοντας τις πιο βάρβαρες φαντασιώσεις τους να μηνύουν τους πάντες για ψύλλου πήδημα (όπως ΗΔΗ κάνουν).

  Και σε μία κοινωνία κυβερνούμενη από μια άτυπη χούντα με ανώνυμους ένστολους τραμπούκους που σπάζουν κεφάλια αθώων πολιτών ΟΥΤΕ ΚΑΝ συζητάμε το ενδεχόμενο να μας μηνύουν κιόλας για «δυσφήμηση» όταν ξεσκεπάζουμε (με ρίσκο) τη σαπίλα τους.

  Ζείτε κ. Ανδριωτάκη σε μια πολιτισμένη δημοκρατική κοινωνία. Δυστυχώς είναι μόνο μέσα σας.

   1. Εχετε απόλυτο δίκιο σ’ αυτό. Διορθώνω το λάθος μου ως εξής

    «ΕΜΕΙΣ συνιστούμε την πολιτισμένη δημοκρατική κοινωνία, με τις καθημερινές πράξεις και τα έργα μας, ΟΧΙ το κράτος». (Χεχε)

    Εκτιμώ ιδιαιτέρως την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητά σας και αντί να συνεχίσω την κριτική, θα προτείνω ένα δημιουργικό συμβιβασμό.

    Είμαι αναφανδόν υπέρ της αυτο-οργάνωσης των κοινοτήτων στα μπλογκ (ΚΑΙ γενικότερα). Επομένως, θα πρότεινα να θεσπιστούν κανόνες, με συνέλευση όλων των μπλογκ να συμφωνήσουν σε αυτούς, όπου η (ακραία) συκοφαντική δυσφήμηση καταδικάζεται απολύτως και ΣΒΥΝΕΤΑΙ. Αν μάλιστα ο λασπολόγος επιμείνει ξανά και ξανά, η ιστολογική κοινότητα να ΜΗΝ προστατεύει ΟΥΤΕ καν τα προσωπικά του δεδομένα (αν είναι και όσα είναι γνωστά). Αυτό τον κανόνα κ. Ανδριωτάκη τον έχουμε ΗΔΗ εφαρμόσει, στο δικό μας… θερμόαιμο ομαδικό μπλογκ, όπου… οι υβριστές κακοπερνάνε ΠΟΛΥ, αλλά οι τίμιοι σχολιαστές τιμώνται με απόλυτο σεβασμό.

    Είναι κρίμα να χαραμίζεστε, για μια λεπτομέρεια που μπορεί τελικά να συζητηθεί και να οδηγήσει και σε ομοφωνία. Είναι κρίμα για σας να υπερασπίζεστε ΕΜΜΕΣΑ ένα βάρβαρο αδηφάγο κράτος, που δεν έχει καμμία σχέση με τον πολιτισμό των δικών μας κοινοτήτων.

    Καλή σας μέρα.

    1. Συμφωνώ με την αυτο-οργάνωση κι επαυξάνω. Ωστόσο θεωρώ ότι η κρατική παρέμβαση έχει μια ρεαλιστική διάσταση στο θέμα. Έκανα την αναγωγή της οδικής ασφάλειας για να δείξω ότι η αυτορύθμιση δε λειτουργεί. Θα μπορούσα να δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα, που το έχω μελετήσει πολύ κι έχω γράψει πολλά. Οι διαφημιστές ισχυρίζονται ότι πρέπει το κράτος, ή όλοι εμείς, να τους αφήσουμε ήσυχους να κάνουν τη δουλειά τους, και να αυτορυθμιστούν. Όμως η αυτορύθμιση αποδεδειγμένα δε λειτουργεί. Όσο τους αφήνουμε ανεξέλεγκτους αυτοί προσβάλλουν τους αδύναμους, προωθούν το νευρομάρκετινγκ κ.λπ. Θεωρώ εν ολίγοις απαραίτητη τη θέσμιση ενός χάρτη με όρια. Αν αυτό σημαίνει μια νομοθετική ρυθμίση για το απόρρητο, θα το δεχτώ, όπως δέχομαι το όριο ταχύτητας. Είναι κάτι στοιχειώδες απέναντι στους άλλους.

 2. Οι τρεις λέξεις με bold στην τελευταία παράγραφο συνοψίζουν νομίζω το νόημα του όλου θέματος και του κειμένου. Διαδίκτυο: έλλειμμα Παιδείας. Τα είπες όλα με αυτές τις τρεις λέξεις. Πουθενά αλλού δεν έχω δει να το θίγουν το θέμα της παιδείας. Εύγε.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.