Το πορτρέτο του αποτυχημένου μπλόγκερ


Το φιλμ “Η περίπτωση Λάρι Κράουν” (Larry Crowne, 2011) του Τομ Χανκς με πρωταγωνιστή τον ίδιο, είναι κατά τη γνώμη μου μετριότατο ως και αδιάφορο. Το κοινότοπο σενάριο, η άνευρη και χωρίς φαντασία σκηνοθεσία, η απουσία ευρημάτων, έμπνευσης και ενδιαφέροντος απ’ τη μεριά των ηθοποιών συνθέτει ένα παράδειγμα προς αποφυγή, μια διασκεδαστική ταινία για κατανάλωση στο σπίτι. Στο φιλμ ωστόσο υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο επιχειρεί κατά κάποιο τρόπο να συγκροτήσει ένα στερεότυπο για τους μπλόγκερ, σκιαγραφώντας ένα πρόχειρο πορτρέτο τους.

Ο πρωταγωνιστής, αφού χάσει τη δουλειά του γράφεται στο πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα. Ένα απ’ αυτά τα μαθήματα διδάσκεται απ’ την όμορφη Τζούλια Ρόμπερτς. Η Ρόμπερτς παίζει το ρόλο μιας κυνικής καθηγήτριας που έχει χάσει το ενδιαφέρον της για τη διδασκαλία, αλλά και για τη ζωή. Ο λόγος της κατάθλιψής της συμπυκνώνεται στο πρόσωπο του άνδρα με τον οποίο συζεί. Πρόκειται για ένα γοητευτικό τύπο με ρυτίδες γύρω στα 50, ο οποίος συστήνεται στην ταινία ως μπλόγκερ. Τον γνωρίζουμε όταν η Ρόμπερτς τον πιάνει να βλέπει πορνό στον υπολογιστή του. Σύμφωνα με την Ρόμπερτς, ο άνδρας της αντί να γράφει ή να κάνει κάτι άλλο, βλέπει συνέχεια τσόντες. Γι’ αυτό το λόγο θα χάσει στο τέλος την αναμέτρηση με τον Τομ Χανκς, που είναι ο τίμιος, εργατικός, αξιαγάπητος και ταπεινός τύπος που δεν το βάζει κάτω ποτέ, που βλέπει τη θετική πλευρά της ζωής και φτάνει να κάνει παρέα με νέους που οδηγούν σκούτερ και βέσπα.

Ο Bryan Cranston στο ρόλο του αποτυχημένου μπλόγκερ

Ο μπλόγκερ της ταινίας περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα. Στην ιστορία δεν υπάρχει αυτό που λέμε “ο κακός”. Υπάρχει αυτός ο μπλόγκερ, που είναι το αρνητικό μοντέλο του ανθρώπου που δεν κάνει τίποτα παραγωγικό, αλλά ζει όλη την ημέρα μπροστά απ’ τον υπολογιστή γράφοντας σε μπλογκ και βλέποντας πορνό. Μοιάζει ο σεναριογράφος να θέλει να πει: να ποιοί είναι αυτοί οι περίφημοι μπλόγκερ και δείτε τί μπορεί να πάθετε αν υιοθετήσετε το νοσηρό τρόπο ζωής τους. Η Ρόμπερτς πάνω στον τελευταίο καβγά τους του λέει ότι είναι ένας αποτυχημένος ανώνυμος μπλόγκερ, ότι δε γράφει αναρτήσεις, αλλά ανώνυμα σχόλια σε ανυπόληπτες σελίδες. Ο τύπος έχει δημοσιεύσει 2 βιβλία, είναι καθηγητής, αλλά η καρικατούρα που του έχει σχεδιαστεί τον θέλει αξιοθρήνητο. Όσο αυτός βλέπει πορνό στον υπολογιστή του και γράφει σχόλια σε μπλογκ, ο συμπαθητικός πρωταγωνιστής με το παιδικό πρόσωπο χωρίς ρυτίδες ξαναγυρίζει στα θρανία κι αρχίζει απ’ την αρχή. Θα φτάσει να κερδίσει τη γνώση και την όμορφη καθηγήτρια.

Απ’ την άλλη, ο αποτυχημένος ανώνυμος μπλόγκερ θα συλληφθεί πιωμένος ενώ οδηγεί, θα φύγει απ’ το σπίτι του ταπεινωμένος με την οθόνη του κολλημένη σε μια εικόνα πορνό. Οι συμπεριφορές δε διδάσκονται μόνο στα σχολεία, στις οικογένειες και τα πανεπιστήμια. Η κινηματογραφική βιομηχανία έχει αναλλάβει προ πολλού αυτό το σπουδαίο ρόλο, συμπληρωματικά. Ένα αδιάφορο φιλμ, που θα το δουν εκατομμύρια άνθρωποι πάνω στον πλανήτη, λόγω του διάσημου πρωταγωνιστικού διδύμου, θα δείξει στον κόσμο ποιοί είναι οι μπλόγκερ. Αποτυχημένοι, αξιοθρήνητοι, αντιπαραγωγικοί. Οι σύγχρονοι losers.

2 Comments

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.