Follow @andriotakis
Σύμφωνα με τον Jeff Jarvis στο βιβλίο του Τι θα έκανε η Google; η εν λόγω εταιρεία, για να προσλάβει κάποιον υποψήφιο εκείνος πρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του:
1. Αναλυτική λογική (μιλάμε γι’ αυτα που γνωρίζουμε κι όχι γι’ αυτα που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε).
2. Επικοινωνιακές δεξιότητες.
3. Διάθεση πειραματισμού.
4. Ικανότητα ομαδικού παιχνιδιού
5. Πάθος και ηγετικές ικανότητες.
Με παιγνιώδη διάθεση, σκεφτείτε κάποια δημόσια πρόσωπα, πολιτικών ή δημοσιογράφων και πείτε ποιές απ’ τις 5 προϋποθέσεις καλύπτουν. Εγώ όταν το έκανα, κατέληξα στο ότι οι περισσότεροι πολιτικοί και δημοσιογράφοι μας, έχουν σίγουρα μεγάλες επικοινωνιακές δεξιότητες, κάποιο πάθος, κάποιες ηγετικές ικανότητες, και μια σχετική ικανότητα ομαδικού παιχνιδιού. Από αναλυτική λογική και διάθεση πειραματισμού όμως… δε βρήκα παρά ελάχιστους. Είναι ακριβώς αυτές οι δύο ποιότητες που αξιολογούνται ως πολύ σημαντικές απ’ την εταιρεία γιατί αφενός εκτιμά πάρα πολύ τα Δεδομένα κι αφετέρου βασίζεται στην Καινοτομία. Υπάλληλοι που δεν έχουν αναλυτική λογική και δεν πειραματίζονται είναι αδύνατο να συμμετετάσχουν σε σχήματα τόσο δυναμικά. Εσείς τί λέτε;
Διαβάζοντας αυτές τις μέρες το βιβλίο (και σ’ευχαριστώ, γιατί από εσένα το βρήκα) κάνω αναπόφευκτα ακριβώς τις ίδιες απόπειρες παραλληλισμού και συγκρίσεων με πρόσωπα και καταστάσεις από την ελληνική πραγματικότητα. Νομίζω ότι τα δύο στοιχεία που επισημαίνεις (αναλυτική λογική και διάθεση πειραματισμού) είναι σε ανεπάρκεια γενικά, γιατί δεν πρόκειται για ικανότητες, αλλά για δεξιότητες που πρώτα και κύρια δεν καλλιεργούνται (για να μην πω ότι τιμωρούνται κιόλας) από το εκπαιδευτικό μας σύστημα (και δεν εννοώ μόνο το υπουργείο ή το παιδαγωγικό ινστιτούτο).
Αυτό που έχει (μέχρι τώρα) επικρατήσει και διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά στην ελληνική κοινωνία (και ίσως κατ’εξοχήν στους πολιτικούς και δημοσιογράφους), είναι η αναλυτική ομφαλοσκόπηση και η διάθεση παραγκωνισμού και υπονόμευσης (και τα δύο απαγορευτικά χαρακτηριστικά για να προσληφθεί κάποιος στη google).
Υ.Γ. Μπράβο για τη μετάφραση και ιδιαίτερα τις υποσημειώσεις σου στο βιβλίο.
Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Χαίρομαι που σε αποζημίωσε η ανάγνωηση του βιβλίου 🙂