Ποιός τουρίστας θέλει να επισκεφθεί τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από τροχαία στην Ευρώπη;

Εξαιτίας της κρίσης, των μνημονίων, των κουρεμάτων, και των πολιτικών εξελίξεων, παρατηρούμε ένα κύμα διεθνούς υποστήριξης προς τον Ελληνικό λαό. Έτσι τουλάχιστον παρουσιάζεται στα κοινωνικά και τ’ άλλα Μέσα. Παράλληλα κάποιοι διαφημίζουν το τουριστικό προϊόν της χώρας, προβάλλοντας τις ομορφιές του. Αγαπώ αυτό τον τόπο, όπως αγαπώ και πολλούς ανθρώπους εδώ. Όμως δε μπορώ να πω σε κάποιον ξένο, έλα στη χώρα μου, θα περάσεις καλά. Ναι είναι μια όμορφη χώρα, με πολλούς ωραίους ανθρώπους, με ξεχωριστές ομορφιές, αλλά εδώ έχει πάει κάτι πολύ στραβά κι είναι πραγματικά μεγάλο ρίσκο να έρθει κάποιος εδώ και να κυκλοφορήσει σ’ αυτούς τους δρόμους, ανάμεσα σ’ αυτούς τους οδηγούς. Μόνο σε λάτρεις του ζην επικινδύνως θα σύστηνα την κυκλοφορία σ’ αυτούς τους δρόμους. Εμείς το έχουμε συνηθίσει. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει και κάποιος νεκρός ή τραυματίας από τροχαίο. Δε συμβαίνει παντού όμως αυτό.

Για τη θλιβερή μας πρωτιά στα τροχαία υπάρχει τόσο συλλογική, όσο κι ατομική ευθύνη. Η Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία, είναι πρώτες στους νεκρούς και τους τραυματίες από τροχαία συμβάντα. Μιλάμε για έναν κανονικό εμφύλιο πόλεμο. Κάθε χρόνο αφανίζεται ένα χωριό 2.000 ανθρώπων εξαιτίας των τροχαίων. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα σημερινά προβλήματά μας. Διαφθορά, ατιμωρησία, μη εφαρμοφή νόμων, αλλαζονικές συμπεριφορές, αδιαφορία για τον άλλο, μικροκομματικά κι άλλα συμφέροντα, μαξιμαλισμοί κ.λπ. Πώς λοιπόν να προτρέψεις κάποιον να έρθει στην Ελλάδα για τουρισμό; Στη χώρα όπου το κράνος φοριέται στον αγκώνα; Που τα διπλώματα λαμβάνονται με μίζες; Που ελάχιστοι σέβονται τους νόμους;

Θέλω πάρα πολύ να ορθοποδήσουμε και να προσελκύσουμε τουρισμό. Όμως χρειάζεται πολλή δουλειά και κυρίως σοβαρό κι εντατικό σκάψιμο. Οι διαφημιστικές καμπάνιες δε θα λύσουν κανένα πρόβλημα, ούτε και τα προσποιητά χαμόγελα των ντόπιων που νιώθοντας την κρίση στο πετσί τους θα επιδεικνύουν φιλόξενα αισθήματα. Πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στον άλλον. Τη νοοτροπία μας, την παιδεία μας. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα είμαστε καταδικασμένοι να αναπαράγουμε τον κακό μας εαυτό, μέχρι να οδηγηθούμε στα χειρότερα. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία.

6 Comments

  1. έχετε δίκιο στην προσέγγισή σας, αλλά σε ότι αφορά στα νούμερα δεν είστε και πολύ ακριβής. Οι νεκροί σε οδικά ατυχήματα στη χώρα μας ήταν 2.037 το 2000 και το 2010 ήταν 1.258 (έτσι τουλάχιστον έχουν καταγραφεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Επίσης, θα διαφωνήσω επίσης σε ότι αφορά τις διαφημιστικές καμπάνιες, αφού αποτελούν ένα μέσο άμεσης επικοινωνίας με τον κόσμο, προβολής μηνυμάτων και σιγά σιγά και αλλαγής της οδικής συμπεριφοράς του Έλληνα (σε συνδυασμό πάντα με πολλά άλλα μέτρα τα οποία δε θα περιγράψω εδώ)

    1. Δυστυχώς στους νεκρούς η Ελληνική πολιτεία δεν προσμετρά όσους πεθαίνουν στις εντατικές 15 μέρες μετά τα συμβάντα. Όσο για τις διαφημιστικές πινακίδες συνιστούν ένα μεγάλο κίνδυνο για την οδική ασφάλεια. Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ.

  2. Δεν κάνω καμία αναφορά σε διαφημιστικές πινακίδες (που η επίδρασή τους ακόμα στην οδική ασφάλεια είναι αμφίβολη), αλλά δε διαφημιστικές καμπάνιες, που μπορεί να γίνουν και μέσω ΜΜΕ, φυλλαδίων κτλ. Το θέμα της καταγραφής των νεκρών και του ορισμού των νεκρών από οδικό ατύχημα υπήρχε πάντα στη χώρα μας και σε άλλες χώρες, αλλά αύτα τα στοιχεία υπάρχουν και έτσι γίνεται η σύγκριση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (http://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/statistics/care_reports_graphics/index_en.htm), δεν είναι ακριβές να αναφέρουμε αυθαίρετα νούμερα. Επίσης, η χώρα μας όντως κατέχει τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη των 27, σε νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

    1. Η ΕΕ έχει υπόψη της ότι δεν μετράμε, όπως οφείλουμε, κι όσους πεθαίνουν στις εντατικές. Όσο για τις καμπάνιες, αυτές κι αν δεν είναι ακριβείς. Κρύβουν το θλιβερό γεγονός της πρωτιάς μας στους νεκρούς και προβάλλουν τις ομορφιές μας. Ας κάνουμε μια ουσιαστική προσπάθεια να τους μειώσουμε, κι ας κάνουμε μετά με αξιοπρέπεια όσες καμπάνιες θέλετε.

      1. εννοούσα καμπάνιες για ενημέρωση και αφύπνιση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας!

        1. ναι, οκ από κεκτημένη ταχύτητα το παρανόησα 🙂 Απλά μέχρι και χθες οι καμπάνιες για τη διαφήμιση του ΚΟΚ γίνονταν πάνω σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες!!!

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.