Η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι προφανώς αρνητική. Ας μειώσουμε δραστικά τα θύματά μας, ας κατέβουμε απ’ την πρώτη θέση των απωλειών Πανευρωπαϊκά, ας κάνουμε κάτι ουσιαστικό για την οδική ασφάλεια και μετά ας κάνουμε και χιούμορ για την οδική μας συμπεριφορά. Μέχρι τότε όμως, ας σεβαστούμε τη μνήμη των χιλιάδων αδικοχαμένων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην άσφαλτο εξαιτίας της εγκληματικής απροθυμίας μιας ολόκληρης κοινωνίας να αλλάξει, να αντιμετωπίσει σοβαρά τα θέματά της και με λίγα λόγια να εκπολιτιστεί.
Την Παρασκευή 3 Μαρτίου στο κανάλι ΑΝΤ1 προβλήθηκε η εκπομπή Galileo που ανάμεσα σε άλλα θέματά της παρουσίασε ένα αφιέρωμα στους Έλληνες οδηγούς. Ομολογώ ότι είναι ό,τι πιο χυδαίο θα μπορούσε να κάνει ένα Μέσο, σε σχέση μ’ ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Αν έχετε χρόνο να δείτε και κάποιο άλλο επεισόδιο αυτής της εκπομπής θα καταλάβετε αμέσως ότι το Galileo είναι ένα πρόγραμμα χαμηλής ποιότητας, που κάνει λέει την επιστήμη διασκέδαση, μ’ έναν λόγο ειρωνικό κι εφηβικό που υποβιβάζει όλα τα θέματα στο επίπεδο της πλάκας και του σαρκασμού.
Όμως το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν πραγματικά εκτός κάθε αποδεκτού ορίου. Στη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς και τραυματίες από τροχαία σε ολόκληρη την Ευρώπη, στη χώρα όπου η οδική ασφάλεια είναι ένα εντελώς υποτιμημένο θέμα για την πολιτική και τα Media, βρίσκουμε τηλεοπτικό χρόνο να μιλήσουμε για την απαράδεκτη κατάσταση στους δρόμους μας με φθηνό χιούμορ και ειρωνία; Χωρίς καν να αναφερόμαστε στη θλιβερή στατιστική; Στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χαθεί άδικα στους Ελληνικούς δρόμους; Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δείτε το σχετικό βίντεο (είναι 20 λεπτά) και μετά να απαντήσετε στα απλά ερωτήματα: Μ’ αυτή την αντιμετώπιση βλέπετε εύκολο να αλλάζει κάτι στην οδική μας ασφάλεια; Αν τα Μέσα, που έχουν βέβαιο διαπαιδαγωγικό ρόλο, αντιμετωπίζουν αυτό το τεράστιο ζήτημα με αυτή την ελαφρότητα και την έλλειψη ευαισθησίας, πώς περιμένουμε απ’ τον πολίτη να αλλάξει κάποια στιγμή; Πώς περιμένουμε απ’ το διπλανό μας κάτι καλύτερο όταν του προβάλλουμε την πραγματικότητα ως κάτι το αναπόφευκτο;
Απ’ την αρχή της εκπομπής ο παρουσιαστής παρουσιάζει με σκωπτικό τρόπο την κατάσταση στους Ελληνικούς δρόμους, σαν να μην υπάρχουν αιτίες, σαν να προκύπτουν όλα από παρθενογέννεση. Στο κόνσεπτ της εκπομπής εντάσσεται μια γερμανίδα ερευνήτρια αγνώστων λοιπών στοιχείων, τη γερμανίδα “Μέρκελ” (!!!) όπως λέει κατά λέξη ο παρουσιαστής, που ως “άλλη τρόικα” έρχεται να δει αν ισχύουν οι φήμες ότι η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα με τις πιο ακραίες συμπεριφορές της Ευρώπης όσον αφορά την κυκλοφορία. Πουθενά στην εκπομπή δεν ακούγεται ότι αυτό ισχύει, κι ότι είμαστε πρώτοι μαζί με τη Ρουμανία, σε νεκρούς και τραυματίες στην Ευρώπη. Η Έλενα λοιπόν έρχεται ως “ερευνήτρια του Galileo” να ανακαλύψει αν είναι έτσι τα πράγματα χωρίς ποτέ να μας λέει ποιό είναι το συμπέρασμά της. Η έρευνά της περιλαμβάνει κυκλοφορία ως πεζή, καθώς και εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης.
Ο παρουσιαστής λέει ότι την Έλενα δεν τη φοβίζουν οι εξετάσεις καθώς προβλέπει ότι θα είναι εύκολες μιας και εδώ “κανείς δε σέβεται τους κανόνες”. Όμως δεν ξέρει τί την περιμένει. Ο παρουσιαστής συνεχίζει τα μισαλλόδοξα και σεξιστικά του σχόλια: Γιατί κι ο Γερμανός οδηγός θέλει τον Έλληνά του για να στρώσει, Αγχωμένο το βλέπω το γερμανικό γκανιάν ίσως χρειάζεται φραπεδάκι και παραλία για να χαλαρώσει. Μετά από λίγο ο ίδιος δικαιολογεί την επικίνδυνη συμπεριφορά των οδηγών γιατί μας αύξησαν το ΦΠΑ…! Ακόμα κι οι ίδιοι οι αστυνόμοι λέει, δεν ενδιαφέρονται παραπάνω γιατί κανείς δεν τους πληρώνει υπερωρίες! Μιλάμε για ανάλυση καφενείου, ή ακόμα χειρότερα γηπέδου. Η Έλενα λέει ότι ούτε στη νησίδα των πεζών αισθάνεται ασφαλής κι ο παρουσιαστής της απαντά τί έγινε την είδαμε; Μη αγχώνεσαι δε θα σε πειράξει κανένας, το πολύ πολύ να σου φωνάξει κάποιος γεια σου τσολιά μου στα γερμανικά….! Αμέσως μετά, το ότι δε φορούν κράνος οι μοτοσυκλετιστές αποδίδεται στην μέριμνα των οδηγών να μην χαλάσουν τα μαλλιά τους!
Η απάντηση τώρα στο ερώτημα που θέτει η δήθεν ερευνήτρια γιατί δεν πληρώνουμε τα πρόστιμα, είναι μια ακόμα ερώτηση απ’ τα χείλη του παρουσιαστή. Εδώ το πράγμα ξεφεύγει εντελώς. Ο εξυπνάκιας διεφθαρμένος
Και τον ξάδερφο στο πολυδύναμο τί τον έχουμε; Γιατί του δίνουμε κάθε χρόνο 2 μπιτόνια λάδι; Γιατί είμαστε καλοί άνθρωποι;
Η εκπομπή συνεχίζεται δείχνοντας μια καταφανή παρανομία να επαναλαμβάνεται μπροστά στα μάτια του τροχονόμου. Για εμάς η παράδοση και οι κακές συνήθειες δεν κόβονται εύκολα, εύκολα μόνο κόβουμε δρόμο, λέει ο παρουσιαστής. Η κάμερα δείχνει μοτοσικλετιστές να παρανομούν ανεβαίνοντας πάνω στην πλατεία Ομονοίας…
Τα χαζά ευφυλογήματα του τύπου οι αμερικάνοι λένε ότι δε μπορείς να μάθεις καινούργια κόλπα σε παλιό σκύλο, κι εμάς είναι φίλοι μας οι αμερικάνοι δίνουν και παίρνουν.
Ο παρουσιαστής λέει για την Γερμανίδα “τώρα θα μας πει ότι δε φοράμε και ζώνη. Κούνια που την κούναγε! Τη φοράμε μ’ ένα δικό μας τρόπο, πίσω απ’ την πλάτη για να μη μας ενοχλεί αυτός ο ήχος που έχουνε βάλει τα αυτοκίνητα που φτιάχνουν στη χώρα της”…. Ο κουτοπόνηρος μνησίκακος εξυπνάκιας στην καλύτερη στιγμή του.
Μετά η Έλενα πηγαίνει στο Υπουργείο για να δώσει τις εξετάσεις. Ο παρουσιαστής, συνεπής στο μισαλλόδοξο στυλ του λέει: Απ’ ότι ξέρω κι εσείς εκεί στη Γερμανία το ίδιο σύστημα έχετε, αλλά μόλις βγείτε στους δρόμους πάτε σαν κότες.
Η Έλενα δεν περνάει τις γραπτές εξετάσεις κι ο παρουσιαστής της λέει να ξαναπληρώσει το παράβολο για να μειώνουμε το έλλειμμα (!!!) και ολοκληρώνει λέγοντας πάλι ειρωνικά Βλέπεις τί περνάμε για να γίνουμε οδηγοί τζιμάνια;.
Στη συνέχεια η Έλενα βγαίνει στο δρόμο συνοδευόμενη από έναν κύριο που υποτίθεται ότι είναι εξεταστής. Η γυναίκα καταλαβαίνει ότι υπάρχει μια σύγχιση σχετικά με τα όρια ταχύτητας. Σε ανύποπτο χρόνο, ο σεξιστής παρουσιαστής, ή εν πάση περιπτώσει ο κειμενογράφος του, λέει:
Το σήμα για το όριο των 70 χιλιόμετρων της φάνηκε ποσό έκπτωσης σε μπότες, αλλά τί λέω, μάλλον τότε θα το πρόσεχε.
Για το όριο ταχύτητας ο χαβαλές συνεχίζεται αμείωτα.
Να ξέρεις ότι στις εξετάσεις κρατάμε τα προσχήματα και δεν τρέχουμε, συνεχίζει ο παρουσιαστής.
Αναρωτιέμαι αν οι υπεύθυνοι της εκπομπής συνειδητοποιούν πόσο επικίνδυνα είναι όλα αυτά που ειπώθηκαν στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Αν συνειδητοποιούν ότι αναπαράγοντας όλα αυτά τα νοσηρά με ελαφρότητα και σαρκασμό δεν κάνουν άλλο απ’ το να τα νομιμοποιούν και να τα εδραιώνουν ακόμα περισσότερο.
Ο παρουσιαστής συνεχίζει: Ένα άλλο που πρέπει να γνωρίζει η Γερμανίδα είναι Ιστορία Τέχνης για να καταφέρει να αποκωδικοποιήσει την οδική σήμανση που έχει υποστεί “καλλιτεχνικές παρεμβάσεις”, “αλλά που να ξέρετε εσείς οι Γερμανοί από Τέχνη”… Παρακολουθώντας την εκπομπή νιώθεις ότι στόχος είναι να μειωθεί η Έλενα και ο Γερμανικός λαός παρά να αναδειχθεί το τρομερό πρόβλημα των Ελλήνων. Εμείς έχουμε βρει τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας: με χαβαλέ. Μόνο που στην πραγματικότητα έτσι δεν αντιμετωπίζονται: κουκουλώνονται.
Και το μπαράζ των γελοίων σχολίων και κοινοτοπιών συνεχίζεται: Όταν έρχεστε στην Ελλάδα, γίνεστε όλοι σαν κι εμάς, απελευθερωνόσαστε. Στη Γερμανία θα το έκανες αυτό;
Τέλος, ο παρουσιαστής λέει ότι άπαξ και πάρεις το δίπλωμα κάνεις ό,τι γουστάρεις.
Στο επεισόδιο επιστρατεύται κι ένας «ειδικός», το όνομα και η ιδιότητά του δεν αναφέρονται πουθενά, ο οποίος προσφέρει την τέλεια δικαιολογία, το τέλειο άλλοθι. Ως μεσογειακός λαός δε μπαίνουμε εύκολα σε πειθαρχία, σε τάξη, λέει. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην αλλάξει ποτέ τίποτα.
Ο «εδικός», στο ερώτημα της γερμανίδας γιατί δεν υπάρχουν πιο αυστηροί έλεγχοι, λέει ότι έχει αυξηθεί η επιτήρηση των δρόμων, αλλά η προσωπική του άποψη είναι ότι τα προβλήματα δε λύνονται με αστυνόμευση… Ο παρουσιαστής προσυπογράφει και λέει ότι δε μπορούν να μας βάλουν σε καλούπια.
Η Έλενα στο τέλος αναρωτιέται πως γίνεται να μην πήρε το δίπλωμα εκείνη γιατί έτρεχε γρήγορα ενώ όλοι οι Αθηναίοι που τρέχουν να έχουν κανονικά διπλώματα… Ο παρουσιαστής την προτρέπει να πάει για σουβλάκι στο Μοναστηράκι και την αποχαιρετά στα Γερμανικά. Μ’ αυτά τα μυαλά καταλαβαίνει κάποιος πόσο δύσκολο είναι να γίνουν κοινωφελείς αλλαγές στη χώρα. Όταν ένα μεγάλο Μέσο Ενημέρωσης αντιμετωπίζει τόσο ελαφρά ένα τόσο σοβαρό θέμα συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.
Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την απαράδεκτη αυτή εκπομπή.
Το βλέπω και αηδιάζω, μα καλά δεν πρέπει κάποιος να παρέμβει; Δηλαδή τι σκοπό έχει αυτή η εκπομπή;
Λυπάμαι που θα σας το πω αλλά είστε πολύ αισιόδοξοι αν περιμένετε να γίνει κάτι για αυτή την εκπομπή. Αρχικά εγω είδα την καθημερινότητα των ελληνικών δρόμων. Από εκεί και πέρα η εκπομπή με μία δόση «χιούμορ» προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ουσιαστικά με το επιχείρημα ότι αυτή είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες, ζώνες που ενοχλούν, κομμώσεις για την απουσία κράνους.
Το πρόβλημα και το γνωρίζουμε όλοι είναι η νοοτροπία μας, ουσιαστικά η παιδεία μας. Δεν διορθώνονται έτσι οι συμπεριφορές αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι προς το χειρότερο. Οι οδηγοί που κατα μεγάλο ποσοστό κάνουν πράξη όσα αναφέρονται στο βίντεο, έτσι κι αλλιώς απλά θα διασκεδάσουν, δεν σκοπεύουν να διορθωθούν. Αν έβλεπαν την εκπομπή που ονειρευεστε σαν ιδανική για την οδική ασφάλεια, θα είχαν γυρίσει κανάλι.
Πραγματικά στον πρώτο σχολιαστή, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση : τί σκοπό έχει η τηλεόραση γενικώς;
Η οδική ασφάλεια διδάσκεται και εμφυτευεται, απο ανθρώπους που θέλουν να την εφαρμόσουν, και λειτουργούν και ως παράδειγμα.
συγνωμη γιατι μιλατε για το Galileo σαν μια ελληνικη εκπομπη που θα επρεπε να νοιαζεται για το προβλημα της χωρας του στο θεμα της οδηγησης?
Το Galileo ειναι μια γερμανικη εκπομπη και το συγκεκριμενο επεισοδιο επισης γερμανικο με μοναδικο σκοπο την διασκεδαση των θεατων του, διακωμωδωντας τους Ελληνικους δρομους!!
Μη περιμενετε λοιπον απτο συγκεκριμενο ελληνικο καναλι να συμπεριλαβει στατιστικα στο επεισοδιο αυτο γιατι απλα δεν ειναι δικο του.. το μονο που εκανε ειναι να πληρωσει το γερμανικο καναλι για να μπορεσει να αναμεταδωσει το αριστουργημα αυτο προσθετωντας απλα εναν παρουσιαστη να σχολιαζει πανω απτο επεισοδιο.