Πώς κάνεις rebranding τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από τροχαία;
Πρώτα κάνεις rebranding ή πρώτα χτίζεις ένα ασφαλές προϊόν;
Τον τελευταίο καιρό ακούγεται πολύ συχνά η φράση Rebranding Greece. Δε θα μπω στον ορισμό του Branding, μια αναζήτηση στο Google μπορεί να φέρει πολλά και καλά αποτελέσματα. Το Branding όπως το γνωρίζω, τόσο απ’ την καλή του όσο κι απ’ την ανάποδη, είναι μια εικόνα, ή καλύτερα μια εντύπωση. Δε θα ήταν καθόλου άδικο να πούμε ότι αυτός που κάνει Branding είναι ένα είδος εντυπωσιοθήρα. Όσο πιο δυνατή η εντύπωση που δημιουργεί, τόσο πιο επιτυχημένα κάνει τη δουλειά του. Το Branding είναι μια σοβαρή δουλειά. Δεν αρκεί να έχεις ένα καλό προϊόν ή μια υπηρεσία, πρέπει να τα περιβάλλεις όλα με εντυπώσεις που θα κάνουν τους καταναλωτές να αγοράσουν τα προϊόντα και να συνδεθούν μαζί τους, ώστε να τα αγοράζουν ξανά και ξανά, και παράλληλα να είναι υπερήφανοι κάτοχοί τους. Δεν είναι κάτι εύκολο καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.
Για να ανατραπεί η κακή εικόνα που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης προτείνεται λοιπόν το Rebranding, το ξεσκόνισμα της εικόνας της χώρας και των πολιτών, η αλλαγή της εντύπωσης που έχουν οι Άλλοι σε σχέση με την Ελλάδα. Η ομιλία του Πήτερ Οικονομίδη και η σχετική καμπάνια που ξεκίνησε αποτελούν το απόσταγμα αυτής της λογικής. Το σκεπτικό του συνοψίζεται στην απλή παραδοχή που θέλει ό,τι κάνεις να έχει αντίκτυπο στο μήνυμα που στέλνεις στους άλλους. Καθετί λοιπόν είναι μέρος του μηνύματός σου, της εικόνας σου, του brand σου. Δεν είναι λίγα τα επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών που έχουν διαπρέψει στο branding. Η Apple είναι ένα απ’ αυτά. Κι είναι τόσο επιτυχημένο παράδειγμα που ακόμα και οι ειδήσεις για τα εργοστάσια της Ασίας όπου εργάτες αυτοκτονούν λόγω των συνθηκών εργασίας, δεν πλήττουν σοβαρά την εταιρεία. Τα προϊόντα της Apple είναι τόσο καλά, και η εικόνα με την οποία έχουν περιβληθεί τόσο λεία και γυαλιστερή που τίποτα δε μπορεί να τη βλάψει.
Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.
Εδώ το προϊόν είναι προβληματικό. Μπορεί να έχει τις καλύτερες προοπτικές, τις καλύτερες προυποθέσεις, αλλά σήμερα το προϊόν είναι προβληματικό. Αυτό το καταλαβαίνει κι ο πιο αδαής.
Στην ερώτηση τί κάνεις πρώτα, το branding ή το product development προφανώς η απάντηση είναι το δεύτερο, ή και τα δύο μαζί. Δεν ξεκινάς απ’ το branding ή το rebranding όταν δεν έχεις προϊόν ή όταν το προϊόν σου είναι για τα σκουπίδια. Η Ελλάδα έχει ήλιο, έχει ομορφιές, έχει παρελθόν, έχει ωραίους ανθρώπους, έχει ταλέντο, έχει πολλά αποθέματα φιλοξενίας. Όμως έχει και μεγάλα προβλήματα. Ένα απ’ αυτά είναι η θλιβερή της πρωτιά στα τροχαία. Η Ελλάδα έχει Πανευρωπαϊκά τους περισσότερους νεκρούς και τραυματίες ετησίως στην άσφαλτο. Κι αυτό συμβαίνει εξαιτίας πολλών παραγόντων. Και δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Είναι όμως ένα ανάγλυφο πρόβλημα γιατί βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του καθενός.
Όταν θέλει κάποιος να επισκεφθεί τη χώρα, του λέμε για τις ομορφιές, για τη φιλοξενία, τα φαγητά, τα ποτά, τα αρχαία, τα αξιοθέατα, τις παραλίες μας. Θα του πούμε όμως μαζί ότι η οδική μας συμπεριφορά είναι απαράδεκτη κι ότι σύμφωνα με τη στατιστική υπάρχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες εδώ να εμπλακεί σε κάποιο τροχαίο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη; Αν δεν του το πούμε, του κρύβουμε μια αλήθεια. Τον εξαπατούμε δηλαδή.
Όταν βγάζουμε στην αγορά ένα προϊόν κοιτάζουμε πάνω απ’ όλα να είναι ασφαλές. Όταν δεν είναι ασφαλές, το αποσύρουμε, όσο χρηστικό ή όμορφο κι αν είναι. Γιατί δε συμβαίνει το ίδιο και με μια χώρα; Υπερβολές θα πείτε. Για σκεφτείτε το όμως. Πόσοι θα επισκεφθούν μια χώρα στην οποία γίνεται πόλεμος; Ελάχιστοι.
Ομοίως στην Ελλάδα, όσοι έρχονται μιλούν για την κατάστασή μας στους δρόμους με τα πιο μελανά χρώματα. Δε νομίζω αυτό να είναι καλή διαφήμιση. Το branding μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμο, αλλά θέλει να έχεις ένα προϊον ή μια υπηρεσία που να είναι τουλάχιστον ασφαλής. Όσα περισσότερα μειονεκτήματα έχει το προϊόν τόσο περισσότερο αποδυναμώνεται το brand. Με λίγα λόγια, υποστηρίζω ότι πρέπει επειγόντως να κάνουμε κάποια πολύ βασικά και δραστικά πράγματα σε σχέση με τα προβλήματά μας (και με την οδική ασφάλεια ειδικότερα, γιατί όλοι όσοι έρχονται στη χώρα βγαίνουν στους δρόμους μας και βλέπουν) και μετά να επικοινωνήσουμε αυτές τις αλλαγές, να πούμε, ορίστε, σήμερα είναι ασφαλές να έρθετε στην Ελλάδα, και να απολαύσετε άφοβα όλα τα καλά μας. Τώρα, που δεν κάνουμε κάτι τέτοιο τους εξαπατούμε. Γυαλίζουμε την εικόνα μας, φτιάχνουμε έξυπνα και συναισθηματικά διαφημιστικά για να μας δείξουν ενδιαφέρον, αλλά όταν έρχονται βλέπουν τα ίδια και τα ίδια προβλήματα. Η ελεημοσύνη και η λύπηση δε θα μας βοηθήσει. Για να εκπολιτιστούμε πρέπει να κάνουμε γενναίες κινήσεις ουσίας. Να είστε σίγουροι ότι θα έχουν και ανταπόδωση.
How can then Attiki Odos be the safest road in Europe which it is! Maybe the ifrastructure of the Greek highways needs to change ! In perticular that of Korinth to Patra is one of the nastiest and deadliest roads I have ever driven yet they collect high tolls! This is also a clear example and consequense of the goverment corruption in Greece at the local and national level!
Καλό ! Είναι αυτό που λέμε αν τα φυσικά χαρακτηριστικά του προϊόντος δεν είναι άψογα μην προχωρήσεις με διαχείριση της συνολικής εμπειρίας ! (Phyisical Customer Experience before Emotional Customer Experience – Coli Shaw)
NAI… πρώτα απ΄ όλα ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες διαφορετικά το rebranding που προτείνει ο κ Οικονομίδης είναι «εξαπάτηση»
Σωστό άρθρο, αλλά…
Μήπως τελικά η ποιότητα του προϊόντος κρίνεται σε τόσα πολλά επίπεδα, ώστε να μη γίνεται να είναι 100% ασφαλές και ποιοτικό; Γιατί αν πρόκειται να μιλάμε για ασφάλεια, τότε δεν είναι μόνο η οδική. Είναι και η ασφάλεια από κλοπές, βία, ληστείες, η διασφάλιση της υγείας από επιδημίες και τελοσπάντων από πολλούς παράγοντες, στους περισσότερους από τους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε 100%.
Άρα σχετικά με το προϊόν «Ελλάδα», χρειάζεται κάποιος να ζυγίσει τα θετικά και τα αρνητικά ώστε να καταλήξει και το branding αποσκοπεί στην ενίσχυση της «καλής» εικόνας, αλλά όχι στην απόκρυψη της κακής.