Ο πρώτος κύκλος του GarageBOOKS κλείνει

Πριν από ένα χρόνο αποφάσισα να ξεκινήσω μια εκπομπή βιβλίου στο Διαδίκτυο. Χωρίς χρήματα και χωρίς μπίζνες πλαν. Με μόνες αποσκευές τη μεγάλη μου αγάπη για τα βιβλία, τις δεξιότητές μου σε πολλά πεδία, τα προσιτά τεχνολογικά εργαλεία και πάνω απ’ όλα την υποστήριξη των δικών μου ανθρώπων (για την οποία είμαι ευγνώμων). Έτσι γεννήθηκε το GarageBOOKS, η διαδικτυακή εκπομπή μου που γυρίζεται σ’ ένα γκαράζ κι εκπέμπει απ’ τη διεύθυνση www.garagebooks.gr . Είπα να “λερώσω” λίγο τα βιβλία, και να τα βγάλω απ’ τις βιβλιοθήκες και τα σαλόνια. Είπα να μεταφέρω τα βιβλία σ’ έναν απρόσμενο χώρο που θα μπορούσε να επισκεφθεί καθένας χωρίς να νιώθει “λίγος”. Επιπλέον, διάλεξα το γκαράζ κι ως ένα συμβολικό χώρο. Μέσα σε γκαράζ γεννήθηκαν τεχνολογικές καινοτομίες που θαυμάζουμε όλοι σήμερα.

Απ’ τον Νοέμβριο του 2011 που ξεκίνησα την εκπομπή ως και σήμερα έγιναν 35 επεισόδια. 35 επεισόδια που γύρισα, παρουσίασα και μόνταρα σχεδόν μόνος μου. Παρουσίασα κατά κύριο λόγο βιβλία που μου άρεσαν, που με συγκίνησαν, που άνοιγαν κάποια συζήτηση ή που απλά θεώρησα ότι άξιζε να γίνουν γνωστά. Συνάντησα γενναιώδορους συγγραφείς, με άλλους μίλησα στο Skype, ενώ φιλοξένησα ακόμα και βιβλία ξένων δημιουργών. Παρουσίασα ένα βιβλιοπωλείο, μια δημόσια βιβλιοθήκη, και συγγραφείς, αρκετούς συγγραφείς. Διάβασα κατά μέσο όρο 7-8 βιβλία το μήνα και παρουσίασα κατά μέσο όρο  5-6 βιβλία το μήνα.

Δε θα αναφερθώ σε άλλα νούμερα. Οι εκπομπές δεν είναι εκπληκτικά δημοφιλείς, αλλά αυτό ούτε με εκπλήσσει, ούτε με πτοεί. Το βιβλίο στη χώρα μας είναι ένα μάλλον υποτιμημένο αγαθό. Ωστόσο, τα σχόλια των ανθρώπων που παρακολουθούν την εκπομπή με συνέπεια είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Σίγουρα, πολλοί σχολιάζουν τις αναρτήσεις μόνο και μόνο για να μπουν στην κλήρωση των αντιτύπων που γίνεται κάθε εβδομάδα, αλλά τους θεωρώ κι αυτούς θιασώτες του βιβλίου και κατ’ επέκταση της εκπομπής: είναι βιβλιόφιλοι που θέλουν να αποκτήσουν το βιβλίο για το οποίο μιλάω.

Το GarageBOOKS είναι ένα εγχείρημα που βασίζεται στο περίσσευμα του χρόνου και των δυνάμεών μου. Δεν έχω βγάλει ούτε ένα ευρώ απ’ αυτό. Έχω πει ρητά ότι δε δέχομαι διαφημίσεις από εκδοτικούς οίκους για να μην αλλοιώσω τις επιλογές μου, για να μην χάσω την ανεξαρτησία μου. Θέλω να τηρώ τη δεοντολογία. Οι εκδοτικοί οίκοι μού δίνουν βιβλία να διαβάσω, κι επίσης προσφέρουν δωροθεσίες. Οι περισσότεροι ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό. Θέλω πάρα πολύ να κάνω βιώσιμο το σχέδιό μου. Σίγουρα η έλλειψη μπίζνες πλαν και χρηματοδοτικού πλάνου το κάνει πολύ επισφαλές. Δε θέλω να το σταματήσω με τίποτα. Την ώρα που το βιβλίο στην Ελληνική τηλεόραση μετά βίας έχει μια ισχνή προβολή, σκέφτομαι ότι τουλάχιστον στο Διαδίκτυο πρέπει να αντισταθούμε και να του επιφυλάξουμε μια πιο προνομιακή αντιμετώπιση. Είναι δύσκολο μου λένε και το κατανοώ. Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να επιβιώσουμε κι εγώ μιλάω για βιβλία. Κι όμως, αυτό πιστεύω ότι μπορεί να είναι μια λύση. Τα βιβλία προσφέρουν μια λύση. Τη λύση της γνώσης, του διαλόγου.

Καθώς κλείνει ο πρώτος κύκλος, ετοιμάζω το τελευταίο και 36ο επεισόδιο του πρώτου κύκλου με τις καλοκαιρινές προτάσεις και μαζί γεμίζω τις βαλίτσες μου με βιβλία που θα διαβάσω το καλοκαίρι, σκέφτομαι ότι αυτή η περίοδος ήταν ίσως η πιο δημιουργική της ζωής μου. Κάθε εβδομάδα ανέβαζα ένα επεισόδιο που έφτιαχνα με μεράκι κι ανυπομονούσα να δω τις αντιδράσεις και τις απόψεις των θεατών. Κάθε σχόλιο, κάθε άνθρωπος που αναγνώριζε το GarageBOOKS και μιλούσε γι’ αυτό ήταν για εμένα μια μεγάλη ανταμοιβή. Γνωρίζοντας ότι ασχολούμαι με βιβλία κι όχι με αντικείμενα κύρους ή πολυτέλειας, νιώθω πολύ γεμάτος. Αισθάνομαι ότι αυτό που κάνω αξίζει τον κόπο γιατί ανοίγει ορίζοντες, τόσο σ’ εμένα όσο και σ’ άλλους.

Για το δεύτερο κύκλο εκπομπών έχω μερικές καινούργιες ιδέες που ελπίζω να υλοποιηθούν. Θέλω να ανοίξω την εκπομπή σε νέες ιδέες και να κάνω ένα βήμα προς τη βιωσιμότητά της. Σ’ αυτό το βήμα θα χρειαστώ σίγουρα τη βοήθεια των βιβλιόφιλων και των ανθρώπων που αγαπούν την ανάγνωση και τη συζήτηση γύρω απ’ τα βιβλία. Δεν το κρύβω ότι θα ήθελα να βιοπορίζομαι απ’ αυτή την εκπομπή. Με γνώση των δυσκολιών και με τον ενθουσιασμό που μου εντείνεται απ’ τους συνοδοιπόρους, ελπίζω η καινούργια φάση να είναι ακόμα πιο δημιουργική. Συνεχίζω λοιπόν. Αν έχετε οποιαδήποτε ιδέα ή πρόταση που θα μπορούσε να εμπλουτίσει την εκπομπή ή να τη βοηθήσει να γίνει βιώσιμη και να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια μη διστάσετε να μου στείλετε email στο andriotakis[at]gmail.com

Ραντεβού το Σεπτέμβρη!

6 Comments

  1. Είσαι αξιέπαινος! Κυρίως με εντυπωσίασε η συνέπεια με την οποια έκανες τις παρουσιάσεις, χωρίς να «στήσεις» το κοινό σου. Συνέχισε και όλα θα έρθουν σιγά σιγά… Καλή ανάγνωση!

  2. Σπουδαία προσπάθεια Μανώλη. Δίνεις μια θέση στο βιβλίο που τα τηλεοπτικά μέσα αρνούνται πιστεύοντας πως κατεβάζουν τα νούμερα. Όσο για τις δύσκολες στιγμές που περνούμε, ο κόσμος συνειδητά στρέφεται προς τα μέσα αναζητώντας στον εσωτερικό εαυτό του κάτι στέρεο για να πιαστεί. Το βιβλίο είναι αυτό που θα τον βοηθήσει να σκεφτεί και να ψάξει….

    1. Σ’ ευχαριστώ Γιόλα. Το βιβλίο είναι όντως σανίδα σωτηρίας. Πιο ταπεινή, πιο γήινη, ίσως και πιο «άγρια». Τα Μέσα είναι φανταχτερά σωσίβια που ξεφουσκώνουν ή τρυπούν γρήγορα. Το βιβλίο είναι από ξύλο. Αν το εμπιστευτείς και δεν σε πτοήσει η φυσικότητά του θα σε σώσει!

  3. Μπράβο για την δουλειά που κάνετε. Ο συνδοιασμός της τεχνολογίας με τις προτάσεις για τα βιβλία, πιστεύω ότι γίνετε πολύ όμορφα. Ένας νέος τρόπος ενημέρωσης για τα βιβλία μπήκε στη ζωή μας. Ελπίζω όσοι μπορούμε να κάνουμε μία μικρή δωρεά και να συμμετέχουμε με αυτό τον τρόπο στη συνέχεια της προσπάθειας σας.

  4. Πολλά Μπράβο και Ευχαριστώ για το όλο εγχείρημα σας που ακολουθείτε με τόση συνέπεια και ποιότητα. Καταφέρατε να επιβεβαιώσετε ότι στις μέρες μας, οι άνθρωποι ναι μεν ξέρουν τη τιμή των πάντων, αλλά υπάρχουν άνθρωποι σαν και εσάς που δεν αγνοούν την αξία των πραγμάτων, όπως ενός βιβλίου και γενικότερα του πολιτισμού.
    Εύχομαι να φτάσετε γιατί όχι και στα χίλια επεισόδια!
    Καλό Καλοκαίρι!

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.