Συνέντευξη Τύπου έλληνα προπονητή μετά από μεγάλη ήττα

Επιστρέφετε από μια συντριπτική ήττα, ποιό είναι το συμπέρασμά σας; Τί έφταιξε;

Ακούστε, σήμερα θα πούμε αλήθειες και μόνο αλήθειες. Παίζαμε με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα, στο γήπεδό της, με ελάχιστους οπαδούς μας. Η ομάδα μας προερχόταν από πολλές οδυνηρές ήττες και το ηθικό μας τολμώ να πω ότι δεν ήταν καλό. Εγώ προσωπικά έκανα κάποια λάθη τακτικής. Γι’ αυτό και κοινή συναινέσει διακόψαμε τη συνεργασία μας με το δεύτερο κόουτς. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές κύριοι. Θελήσαμε να αλλάξουμε το πρωτάθλημα. Ξέρετε, το πρωτάθλημα αυτό έχει γίνει πολύ άδικο για τις ομάδες που προέρχονται απ’ το νότο. Υπάρχει μια τιμωρητική αντίληψη στη συμπεριφορά των ισχυρών αντιπάλων μας. Μας υποχρεώνουν κάθε λίγο να παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών, μας πιέζουν διαρκώς να κάνουμε περικοπές στο προσωπικό μας ενώ χρησιμοποιούν τα οικονομικά μας προβλήματα προκειμένου να μας υποχρεώσουν να κάνουμε αυτά που θέλουν εκείνοι. Προχθές το βράδυ, δεν το λέω εγώ, όλος ο ευρωπαϊκός Τύπος το λέει, έγινε ένα πραξικόπημα. Μας σφυροκοπούσαν όλη τη νύχτα, βάζοντάς μας αλλεπάλληλα γκολ χωρίς να δείχνουν καθόλου έλεος. Να φανταστείτε, κάποια στιγμή ένας δικός μας, απ’ τον πάγκο μας, ο φυσιοθεραπευτής μας, μπήκε μέσα στο γήπεδο έξαλλος κι αξαιτίας αυτού του γεγονότος διέκοψαν τον αγώνα και μας απείλησαν ότι δε θα ξεκινούσε ποτέ ξανά το παιχνίδι. Δεν είναι δημοκρατία αυτό αγαπητοί, αυτό είναι πρακτική άλλων εποχών, είναι χούντα.

Ξεκίνησε όμως ξανά το παιχνίδι και τελείωσε μάλιστα, με εμάς να βρισκόμαστε ακόμα μέσα στο πρωτάθλημα.

Δε θέλω να ξεχνάτε με ποιόν έχουμε να κάνουμε. Με τη Μπαρτσελόνα. Με την υπερομάδα αυτή. Ναι, καταφέραμε να μείνουμε στο παιχνίδι και να χάσουμε με αυτή την τεράστια διαφορά. Μας επέβαλλαν το παιχνίδι τους και τώρα πρέπει, για να μείνουμε στο πρωτάθλημα και να υιοθετήσουμε μέτρα που δε σας κρύβω ότι είναι εξοντωτικά και με βρίσκουν εντελώς αντίθετο. Αλλά αυτό είναι το παιχνίδι. Εμείς, το προπονητικό τιμ της ομάδας, πιστεύουμε ακράδαντα στις ιδρυτικές αξίες αυτού του πρωταθλήματος. Πιστεύουμε ότι η Μπαρτσελόνα ηγείται ενός μπλοκ ομάδων που προσπαθούν να μας πετάξουν έξω. Υπάρχει στο συρτάρι ορισμένων ένα σχέδιο για την έξοδο της ομάδας μας απ’ το πρωτάθλημα, κι είμαι πολύ χαρούμενος που το αποτρέψαμε αυτό. Έστω προσωρινά.

Δεν είναι βέβαιη η παραμονή μας στο πρωτάθλημα δηλαδή;

Περιμένουμε το φθινόπωρο να αναλλάβει την ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης ένας προπονητής που έχει περίπου τις ίδιες αντιλήψεις μαζί μας, κι αυτό πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην αλλαγή του κλίματος. Έκανα ό,τι ήταν δυνατό για να κερδίσω χρόνο, έφερα κάθε δικαιολογία, έριξα στη μάχη το καλύτερό μας δυναμικό, αλλά η Μπαρτσελόνα είναι Μπαρτσελόνα.

Την προηγούμενη Κυριακή καλέσατε τον κόσμο της ομάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο και του θέσατε το ερώτημα αν θέλει να μείνει σ’ αυτό το πρωτάθλημα κι ο κόσμος σας απάντησε ξεκάθαρα όχι. Πώς αυτή η απάντηση ενίσχυσε τελικά τη διαπραγματευτική σας θέση, δεδομένου ότι στο γήπεδο δεχτήκατε ακόμα περισσότερα γκολ; Δεν προδώσετε αυτό τον κόσμο;

Είπαμε, με τη Μπαρτσελόνα παίζαμε. Πώς ξέρετε ότι με το ναι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα; Προσωπικά έκανα ό,το περνούσε απ’ το χέρι μου για να τους δείξω ότι είμαι ικανός να ωθήσω τα πράγματα στα άκρα. Δεν πρόδωσα κανέναν γιατί δεν κορόιδεψα κανέναν. Είπα ότι θα έφερνα μια συμφωνία όχι ένα καλύτερο σκορ.

Με κατηγόρησαν αντίπαλοι απ’ το εγχώριο πρωτάθλημα ότι είχα κρυφό σχέδιο να βγάλω την ομάδα απ’ το πρωτάθλημα της Ευρώπης. Αλλά κύριοι πρέπει να πω στον κόσμο της ομάδας ότι εγώ δεν είπα ποτέ ψέμματα. Ο δεύτερος κόουτς της Μπαρτσελόνα είπε στο δικό μου βοηθό ότι έχει πλάνο για την έξοδο της ομάδας μας απ’ το πρωτάθλημα. Άλλοι είχαν σχέδιο εξόδο, όχι εγώ.

Κάποιος βέβαια θα πει ότι δεν είναι αντίπαλοί σας, αλλά εταίροι σας, και συνδιοργανωτές μας στο πρωτάθλημα.

Βέβαια, αλλά η Μπαρτσελόνα συμπεριφέρεται σαν να είναι δικό της το πρωτάθλημα. Ε λοιπόν δεν είναι δικό της το πρωτάθλημα. Είμαστε κι εμείς εδώ. Και διεκδικούμε ένα δικαιότερο πρωτάθλημα.

Αμφισβητείτε τη διαιτησία;

Δεν έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτό. Η Μπαρτσελόνα, μόνο αυτό μπορώ να πω, έχει τον τρόπο να επιβάλλεται. Κι ο νοών νοείτο.

Είναι καλύτερη ομάδα απ’ τη δική μας ή όχι;

Είναι, αλλά δε σέβεται τον κόσμο μας που επέλεξε εμάς να ηγηθούμε στη δική μας ομάδα. Είναι άτεγκτοι και τιμωρητικοί. Πηγαίνουμε εκεί και μας υπενθυμίζουν όλα τα ψεύτικα πέναλτι που έχουμε πάρει, όλες τις σπατάλες μας, όλα τα ψέμματα, όλα τα στημένα παιχνίδια. Αυτά είναι παρελθόν. Δε μπορείς να τιμωρείς μια ομάδα κι όλο τον κόσμο της με εκβιασμούς. Εντάξει, είσαι η Μπαρτσελόνα αλλά κι εμείς έχουμε αξιοπρέπεια. Έχουμε αναλλάβει την ομάδα πολύ πρόσφατα και δε θα τους κάνουμε τη χάρη να είμαστε μια παρένθεση.

Δεν γνωρίζατε ότι παίζατε με την ομάδα που έχει την καλύτερη επίθεση, κέντρο κι άμυνα στο πρωτάθλημα;

Το γνωρίζαμε αλλά περιμέναμε να δείξουν έλεος. Ξέρετε τον προϋπολογισμό τους; Όσο κοστίζει ένας παίκτης τους, κοστίζει η μισή μας ομάδα. Τί θα ήταν γι’ αυτούς να κάνουν τα στραβά μάτια σε μια φάση; Όχι, δεν άφησαν τίποτα να πέσει κάτω. Πληρώσαμε και για τους προηγούμενους προπονητές. Αν μπορούσαν θα μας έβαζαν γκολ και στα αποδυτήρια. Αυτή είναι η Μπαρτσελόνα. Αλλά ξέρετε και κάτι άλλο; Εμείς παραδοσιακά έχουμε άλλη κουλτούρα. Πιστεύουμε στα πρωταθλήματα αλληλεγγύης των ομάδων κι όχι αλληλοεξόντωσής τους μέσω αυστηρών προγραμμάτων με αυστηρούς κανόνες και λιτότητα κι επιτροπείες.

Λέτε ότι δε συμφωνείτε με όσα υπογράψατε μαζί τους. Πώς θα τηρήσετε μια συμφωνία που δεν πιστεύετε;

Γνωρίζω καλά ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Αυτό ήταν το μόνο που μπορούσα να διαλέξω. Πήγα και συζήτησα με άλλα πρωταθλήματα αλλά δε μας θέλουν. Όλοι μας θέλουν σ’ αυτό πρωτάθλημα. Έχω πάρει αυτή τη θέση με εντελώς διαφορετική εντολή: να αλλάξω την ομάδα, και να αλλάξω το πρωτάθλημα. Τώρα συνειδητοποιώ ότι πρέπει να περιμένω: όπως είπε κι ο Μαραντόνα, μπάλα είναι και γυρίζει. Η Μπαρτελόνα κάποια μέρα θα καταλάβει το τεράστιο λάθος της. Εμείς άλλωστε, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Μήπως υπερτιμήσατε τις δυνάμεις της ομάδας μας;

Είναι αλήθεια αυτό. Πίστεψα ότι το μικρό μας μέγεθος δε θα ήταν εμπόδιο στην επιδίωξή μας. Έκανα λάθος. Βέβαια, ακόμα και σήμερα δεν πιστεύω ότι η Μπαρτσελόνα είναι άτρωτη. Εγώ δουλεύω για την ανατροπή των συσχετισμών.

Λένε ότι η επικείμενη συμφωνία έχει διχάσει την ομάδα, πως το σχολιάζετε αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι κατάφεραν να μας ταπεινώσουν. Μας έβαλαν τόσα γκολ που δε θέλω ούτε να θυμάμαι. Ευτυχώς βάλαμε το γκολ της τιμής στις καθυστερήσεις. Τώρα πολλοί ετοιμάζονται να κατέβουν απ’ το καράβι, αλλά εγώ ως καπετάνιος λέω ότι μέσα στη φουρτούνα δεν εγκαταλείπεις το σκαρί. Όσοι σκέφτονται να το κάνουν, θα αναλλάβουν τις ευθύνες τους. Ας μου κάνουν κριτική, αλλά να μην ξεχνούν ποιούς έχουμε απέναντι, ολόκληρη τη Μπαρτσελόνα.

Υπάρχει ελπίδα τελικά κόουτς;

Τί να σας πω; Ρωτήστε και το δεύτερο κόουτς της Μπαρτσελόνα που μας θέλει έξω απ’ το πρωτάθλημα.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.