Ο κ.Καμίνης θα αποσύρει άμεσα τις αφίσες του απ’ τα στέγαστρα των λεωφορείων

Πριν από λίγη ώρα δέχτηκα ένα τηλεφώνημα απ’ τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη. Τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζω, ήταν η πρώτη φορά που μιλούσα μαζί του. Η κοντυνότερη απόσταση στην οποία βρέθηκα κάποια στιγμή κοντά του, αλλά δεν καταφέραμε να συστηθούμε, ήταν σε μια πρόσκληση που έγινε απ’ το διαγαλαξιακό ραδιόφωνο Radiobubble, όπου κι έβγαλα αυτή τη φωτογραφία. Ξεκινώ έτσι την ανάρτηση για να αποκλείσω πιθανά σχόλια που θα υπονοούν κάποια σχέση μου με τον υποψήφιο. Ο κ. Καμίνης λοιπόν μου είπε ότι ήρθε σε γνώση του η καταγγελία που έκανα στην προηγούμενη ανάρτησή μου κι ότι έδωσε εντολή να αποσυρθούν ΆΜΕΣΑ οι αφίσες του απ’ τα πλαίσια στις στάσεις των λεωφορείων. Μου είπε επίσης ότι είχε ζητήσει απ’ το επιτελείο του να ερευνήσουν εξαντλητικά το θέμα της υπαίθριας διαφήμισης, αλλά τελικά δεν ελήφθη υπόψη το θέμα της παραβίασης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ο κ. Καμίνης μου επανέλαβε ότι θα αποσύρει τις πινακίδες, του θύμισα ότι πριν από 4 χρόνια, 3 νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πάνω σε στάση λεωφορείου με διαφημιστικές πινακίδες υποψηφίων νομαρχών, έδειξε να μη διαπραγματεύεται την αξία της ανθρώπινης ζωής, του είπα ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τη μνήμη των θυμάτων και να αποτρέψουμε νέες απώλειες, συμφώνησε, τον ευχαρίστησα για την ταχύτατη ανταπόκριση και το θέμα έληξε εκεί. Περιμένουμε τώρα, να αποσυρθούν οι αφίσες του υποψηφίου απ’ τα στέγαστρα των στάσεων. Το σχόλιό μου νομίζω ότι είναι εύλογο.

Αξίζει ένα μπράβο στον κ. Καμίνη για τα γρήγορα αντανακλαστικά του και για την ευαισθησία του. Επιτέλους ένας άνθρωπος στην πολιτική, που αναγνωρίζει ένα λάθος, ακούει τον πολίτη, κι έμπρακτα προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το επιτελείο του, που μπορεί να έκανε ένα λάθος αλλά δεν κοίταξε να κάνει ένα πρόχειρο μπάλωμα, να αποπροσανατολίσει ή να επιτεθεί, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις. Για ‘μένα αυτή η μικρή ιστορία είναι διδακτική και ενδεικτική. Ο κ. Κακλαμάνης, όσο κι αν φωνάζουν οι πολίτες, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να καθαρίσει την παρανομία στην υπαίθρια διαφήμιση, συνεχίζει απτόητος εδώ και χρόνια το έργο του συνεργαζόμενος με τους παρανομούντες. Οι δίκαιες εκκλήσεις των πολιτών και οι σχετικοί νόμοι δεν τον αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο. Η στάση του κ. Καμίνη απέναντι στην υπαίθρια διαφήμιση, αλλά και στο συγκεκριμένο περιστατικό που με αφορά και προσωπικά, μου δείχνει ότι αυτός είναι ένας υποψήφιος δήμαρχος που παίρνει σοβαρά το ρόλο του, αλλά και το ρόλο των πολιτών.

Κλείνοντας να επισημάνω τρία τελευταία πράγματα:

Επικοινώνησα με ανθρώπους που βοηθούν στην καμπάνια του κ.Καμίνη, και μου είπαν ότι έχει δοθεί επίσης εντολή να μη γίνει χρήση ούτε των άλλων διαφημιστικών μέσων, όπως οι διαφημισόπυργοι, που έχουν μοιραστεί «νομιμότατα» σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Αθηναίων.

Σήμερα, εκτός απ’ το τηλεφώνημα του κ. Καμίνη, για το ίδιο θέμα, για την ίδιου τύπου καταγγελία, δέχτηκα την απειλή ενός υποστηρικτή υποψήφιου δημάρχου… (διαβάστε στα σχόλια)

Τέλος, είναι εντυπωσιακό αλλά μια άλλη υποψήφια για τη δημαρχία της Αθήνας, η κ. Πορτάλιου, η οποία διαφημίζει το συνδυασμό της ως συνδυασμό των κινημάτων και των ενεργών πολιτών, ακόμα δεν έχει πάρει θέση απέναντι σ’ αυτό το σοβαρό θέμα, συνεχίζοντας τη διαφήμισή της στα παράνομα πλαίσια, κατά παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

18 Comments

 1. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Καμίνη για αυτή την ειλικρινή του πράξη και το ήθος του. Το κρίμα όμως είναι ότι αυτές οι «λεπτομέρειες» είτε δε γίνονται γνωστές στο ευρύτερο κοινό, είτε απαξιώνονται μέσα στην κακοφωνία της λαμογιάς κατά την προεκλογική περίοδο.

 2. Είναι πολύ ανάγλυφη η διαφορά αντιλήψεων μεταξύ του Γ. Καμίνη και πολλών άλλων υποψηφίων, προεξάρχοντος του κ. Νικήτα Κακλαμάνη που, γνωρίζοντας ότι ακόμα και το κόμμα του είχε απηυδήσει από τις ολέθριες επιλογές του στο Δήμο Αθηναίων και δεν είχε διάθεση να τον στηρίξει, εκμαίευσε τη στήριξη δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα.
  Τα προβλήματα στη Τ.Α. δεν άπτονται τόσο της έλλειψης πόρων, όσο της έλλειψης πραγματικής βούλησης για προαγωγή της ζωής των δημοτών, για εμπέδωση διαφάνειας στα διαχειριστικά και για σεβασμό στους νόμους και τα συμφέροντα των ανθρώπων που ζούν στο κάθε Δήμο. Για όλα αυτά απαιτείται πολιτικό ήθος και υπευθυνότητα.
  Η Αθήνα είναι ένα εφιαλτικό παράδειγμα για το πού μπορούν να οδηγήσουν μια πόλη οι πρόχειρες και βιαστικές επιλογές των δημοτών-ψηφοφόρων. Ας προσέξουμε περισσότερο αυτή τη φορά, γιατί ενδεχόμενο λάθος θα προξενήσει τραγωδία!

 3. Καλο νεο.

  Να θυμισω οτι αυτες οι διαφημισεις στις στασεις ειναι πραγματικα ενοχλητικες, οχι επειδη αποσπουν την προσοχη του οδηγου (σορρυ αλλα δεν πειθομαι απο αυτο το επιχειρημα, αλλιως η ταϊμς σκουερ θαπρεπε να εχει εκατομβες καθε μερα) αλλα επειδη πολυ συχνα κλεινουν εντελως το πεζοδρομιο. Μου φαινεται πραγματικα αδιανοητο οτι η εταιρεια που υποτιθεται φροντιζει για τις μετακινησεις των Αθηναιων, μας κλεινει τα πεζοδρομια με τετοιο θρασος (ή ανικανοτητα?).

  Δηλαδη ποσο παρανοϊκο θεαμα ειναι να βλεπεις ηλικιωμενους να κατεβαινουν απο το λεωφορεια και να υποχρεωνονται να περπατανε στην μεση του δρομου επειδη τους εμποδιζει μια ηλιθια πινακιδα.

  1. Επιμένετε ότι οι πινακίδες ΔΕΝ αποσπούν την προσοχή, προβάλοντας το επιχείρημα περί Τάιμς Σκουέρ. Αν δεν αποσπούν την προσοχή των οδηγών, τότε γιατί τις τοποθετούν στα συγκεκριμένα σημεία κι όχι σε πεζόδρομους;

 4. Μπορούν φυσικά να υπάρχουν διαφημήσεις μόνο προς τα μέσα, ώστε να τις βλέπουν αυτοί που περιμένουν στη στάση. Απέχουμε όμως από να υπάρξει μια ανθρωπινη κατάσταση που να σέβεται την ασφάλεια, των πεζών ιδίως αλλά και όλων μας. Στις διαβάσεις για παράδειγμα έχουν προτεραιότητα οι πεζοί, αλλοιώς δεν έχουν νόημα οι λευκές γραμμές, αποτελούν απλώς σπατάλη μπογιάς. Δεν τηρείται ποτέ στην Ελλάδα. Όσοι πηγαινόερχονται στο εξωτερικό κινδυνεύουν, γιατί πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους αν έχουν συνθίσει αλλοιώς. Στο Ελσίνκι για παράδειγμα είναι τόσο αυτονόητο ότι θα σταματήσει το αυτοκίνητο που σχεδόν δεν κοιτάζεις. Συνεπώς, αν δεν τηρούνται καλύτερα να μην υπάρχουν.
  Πέρα από τις πινακίδες όμως υπάρχουν πολλά ακόμη απίστευτα κι επικίνδυνα σημεία και τέρατα στην Αθήνα. Αν θέλετε, φωτογραφίστε για παράδειγμα την διάβαση στα φανάρια στη Μεσογείων εκεί ακριβώς που είναι το Ερίκος Ντυνάν. Ένα υπερμεγέθες περίπτερο καταλαμβάνει όλο το πλάτος στο πεζοδρόμιο, ακριβώς στο σημειο που είναι η διάβαση, κλείνοντας εντελώς την πρόσβαση, αφήνοντας μόνο μερικά εκατοστά με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν οι πεζοί επειδή αναγκάζονται να βγούν στον δρόμο για να φτάσουν απέναντι. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε, είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, την είχα πριν απο μερικές μέρες.

 5. Συμφωνω απολυτα για τα περιπτερα αλλα και οτιδηποτε αλλο εμποδιζει τους πεζους απο το να χρησιμοποιησουν το πεζοδρομιο (οπως αυτην την τρομακτικη οπισθοδρομηση καποιων δημων που εφαγαν το πεζοδρομιο γνα να βαλουν καδους σκουπιδιων).

  Οι διαβαζεις-ζεβρα παντως δεν νομιζω οτι παραδοσιακα στην Ελλαδα εχουν το ιδιο νοημα με την λοιπη Ευρωπη. Αν κοιταξει κανεις τον ΚΟΚ, τουλαχιστον παλιοτερα, δεν νομιζω οτι εδναν προτεραιοτητα στον πεζο, απλα πρεπει να μενουν ελευθερες αν εχει ξερω γω σταματημενη κινηση. Συμφωνω φυσικα οτι πρεπει να αρχισουμε να τις χρησιμοποιουμε οπως ολος ο πολιτισμενος κοσμος, και παρεπιμπτοντως αυτο σημαινει οτι στα φαναρια δεν βαζεις ζεβρα αλλα παραλληλες γραμμες, καθετα στον δρομο (γιατι η ζεβρα σημαινει απολυτη προτεραιοτητα πεζων, ακυρωνει δηλαδη το φαναρι)

  «Αν δεν αποσπούν την προσοχή των οδηγών, τότε γιατί τις τοποθετούν στα συγκεκριμένα σημεία κι όχι σε πεζόδρομους;»

  αλλο αποσπω την προσοχη, αλλο υπαρχω. Και τον ουρανο τον βλεπει κανεις, τις πινακιδες κυκλοφοριας, μεγαλα δεντρα, ωραιες γυναικες στον δρομο… ολα αυτα δεν οδηγουν αυτοματα σε ατυχημα. Παρεπιμπτοντως οπως εχω ξαναπει το 90% των δρομων στο λεκανοπεδιο εχουν οριο ταχυτητας 50 χαω. Αυτο αν τηρουσαν οι οδηγοι, οι διαφημιστικες πινακιδες δεν μπορω να φανταστω οτι θα ηταν προβλημα.

  1. Ο Νόμος κατά τη γνώμη μου ορθά τις απαγορεύει διότι αποσπούν την προσοχή βιαιότερα από καθετί άλλο. Τις απαγορεύει η Συνθήκη της Βιέννης για την Οδική Ασφάλεια, τις απαγορεύει το ΣτΕ, τις απαγορεύει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.λπ.

 6. Αγαπητέ SG, ακόμη κι αν δεν έχουν το ίδιο νόημα μοιάζουν ίδιες οι διαβάσεις «ζέβρα» και μπερδεύουν. ‘Οπως και να έχει, ο αριθμός των ατυχημάτων μέσα στην πόλη είναι τεράστιος σε σχέση με άλλες πόλεις στην Ευρώπη και χρειάζονται σοβαρά μέτρα, ιδίως για την αλλαγή νοοτροπίας.
  Προσωπικά πιστεύω πως οι κάδοι θα μπορούσαν να καταργηθούν και να γίνεται η αποκομιδή από τις εισόδους σε συγκεκριμμένες μέρες και ώρες κάθε βδομάδας με ειδικές σακούλες άλλο χρώμα κατά κατηγορία. Αυτό επιπλέον θα εξοικονομήσει πολλές θέσεις για παρκάρισμα.
  Όλοι λένε πως στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει πειθαρχία για κάτι τέτοιο. ¨Ομως αν οι ¨Ελληνες είναι τόσο απείθαρχοι, πείτε μου, πως κρατάνε το μετρό τόσο καθαρό;

  1. Συμφωνω για τις διαβασεις και σημειωνω οτι ειναι ιδιαιτερως επικινδυνες για τους τουριστες.

   Οσο για τους καδους, το συστημα που εφαρμοζεται σε μεγαλο κομματι της Βρετανιας και Γερμανιας ειναι να εχεις μικρους καδους ανα κτιριο (στον ακαλυπτο πχ) και να τους βγαζεις εξω μια φορα την βδομαδα για αποκομιδη. Μαλιστα, ετσι εχεις και απολυτως χωρισμενη την ευθυνη για αυτους που ξερω γω πετανε μη ανακυκλωσιμα στην ανακυκλωση (και τους ριχνεις κατευθειαν προστιμα).

   Μανωλη
   βρισκω οτι υπερβαλεις (σιγουρα μου αποσπα την προσοχη περισσοτερο ενα ωραιο κτιριο παρα η μεση διαφημιση σε σταση), αλλα τελοσπαντων εδωσε ο καθενας την γνωμη του και δεν ξερω αν εχει νοημα να επιμεινουμε αλλο.
   Οσο για το ΣτΕ και τους εισαγγελεις, δυστυχως πολυ σπανια ψαχνουν σοβαρη επιστημονικη τεκμηριωση πριν βγαλουν ενα πορισμα. Δεν μιλω για το ζητημα νομιμοτητας εδω (ειμαι υπερ να τηρουνται αυστηρα οι νομοι) αλλα για το πρακτικο ζητημα, αν εχει νοημα δηλαδη να εχουμε τετοιους νομους.

 7. «ΘΑ» τις αποσύρει λέει ο τίτλος.
  (Συνήγορος του πολίτη δεν γνωρίζει τι απαγορεύει ο ΚΟΚ?)

  Υπάρχουν νεότερα? Τι έγινε? Τις απέσυρε? Και πότε? Στις 29/10 έγινε η ανάρτηση.

  Μήπως ΘΑ αποσυρθούν στις…8/11? (δεν προλαιβαίναμε βρε παιδάκι μου…).

  Έστω και στο λεκτικό επίπεδο πάντως να μείνει συνιστά μια πρόοδο η άμεση απάντησή του σε σχέση με τον Κακλαμάνη. Μπράβο του. Πρέπει να ενθαρρύνονται αυτές οι συμπεριφορές…

 8. Χθες (6/11) είδα αφίσα του κ.Καμίνη σε στάση λεωφορείου…
  Δυστυχώς τυπικός πολιτικάντης κι αυτός. Όλη η ενέργεια του επιτελείου του για την εκλογή του. Το «ενδιαφέρον» για τη νομιμότητα παραμένει λεκτικό και «πλατωνικό»…

  1. Κάνετε λάθος. Ο κ.Καμίνης απέσυρε τις αφίσες που είναι ορατές απ’ τον οδηγό (κάθετα στο οδόστρωμα) κι άφησε μόνο εκείνες που βρίσκονται παράλληλα προς το δρόμο καθώς κι εκείνες που είναι ορατές απ’ την πίσω πλευρά.

   1. Καθόλου λάθος δεν κάνω.
    Το βράδυ του Σαββάτου 6/11 προς Κυριακή 7/11 επισκέφθηκα κινηματογράφο στη λεωφόρο Πεντέλης στο Χαλάνδρι, στις 11 το βράδυ, όπου και παρακολούθησα ταινία του Γούντι Άλεν. Ακολούθως κατέβηκα από τη λεωφόρο Πεντέλης στην Κηφησίας και κατέληξα στη λεωφόρο Συγγρού.
    Κάποια στιγμή είδα την εν λόγω αφίσα σε στάση λεωφορείου, ΚΑΘΕΤΑ στο οδόστρωμα και όχι στην «πλάτη» της στάσης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’αυτό. Μάλιστα το σχολίασα δυσμενώς με τη συνοδό μου.
    Δυστυχώς δεν θυμάμαι που την είδα. Βλέπετε δεν είμαι με ένα μπλοκάκι και μια κάμερα στο χέρι για να καταγράφω τις ατασθαλίες των υποψηφίων όπως εσείς (και πολύ καλά κάνετε). Δεν επιδόθηκα σε σαφάρι αναζητήσεως παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Ερεθισμένος από τη συζήτηση εδώ, όταν την είδα την επισήμανα.
    Απλός πολίτης είμαι, ίσως πολύ καχύποπτος, που προτιμώ να κρίνω από τις πράξεις και όχι από λόγια ή επικοινωνιακές εικόνες. Οι περισσότεροι πριν πάρουν την εξουσία συμπαθέστατοι δείχνουν!
    Μακάρι να είναι η μοναδική που έχει παραμείνει, τι να σας πω!

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.