Γραμματέας προηγούμενης κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια διαφημίζεται σε παράνομο διαφημισόπυργο

Συμβολή Αλεξάνδρας με Κηφισίας. 8/11/2010. Χωρίς σχόλιο.

Ακολουθούν τρεις ερωτήσεις του βουλευτή κ.Ψαριανού στο κοινοβούλιο.

19/10/2009
Επιβολή προστίμων για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Προστασίας του Πολίτη
Οι διαφημιστικές πινακίδες στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές φορές θέμα συζήτησης μιας και ευθύνονται για εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο. Το 70% των πινακίδων είναι παράνομες. Εντούτοις, διέπονται από ένα καθεστώς σιωπηρής συναίνεσης μεταξύ δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων, το οποίο αμφισβητείται κυρίως από πολίτες που έχουν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα σε τροχαία δυστυχήματα. Η νομοθεσία ορίζει πρόστιμα και επιβάλλει την απομάκρυνσή τους. Όμως, καθώς υπάρχει διάσπαση των αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων, ο νόμος στην ουσία δεν εφαρμόζεται. Κι ενώ στο Λονδίνο π.χ τα διαφημιστικά πλαίσια δεν υπερβαίνουν τα 400, στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 16.000 διαφημιστικές πινακίδες!
Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:
• Ποιο είναι το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν το 2008-2009 στους παρανομούντες διαφημιστές και ποιο το ύψος των εισπραχθέντων προστίμων;
• Ποιος αναλαμβάνει το κόστος της απομάκρυνσής τους; Μήπως γίνεται και αυτό από τις εισφορές των φορολογούμενων;
• Σκοπεύετε να τροποποιήσετε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και άμεση η είσπραξη των προστίμων και η απομάκρυνση των παράνομων πινακίδων;
• Σκοπεύετε να συστήσετε έναν Ενιαίο Φορέα, ο οποίος να είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες και να αποφεύγεται έτσι ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων σε διάφορους φορείς;
Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός

19/10/2009
Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,Προστασίας του Πολίτη
Πρόσφατα, έγινε στη Λ.Κηφισίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συγγενείς ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο εξαιτίας των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Στην περσινή ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνεται ότι περίπου 300 οδικά ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο στο νομό Αττικής οφείλονται αποδεδειγμένα στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Εξαιτίας τους, αυξάνεται η συχνότητα των αυτοκινητικών ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, κατά 40%.
Το θέμα, αν και τραγικά σοβαρό, δεν τυγχάνει της προβολής που του αρμόζει από τα ΜΜΕ, καθώς ακόμα και αυτά διαφημίζονται στις εν λόγω πινακίδες, ούτε αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον και με διάφορες δικαιολογίες επιτρέπουν τη συνέχιση αυτού του εγκλήματος.
Ήδη από το 2007 το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 909-910 επιτάσσει την καθαίρεσή τους, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποχρεώνει την αφαίρεσή τους, η Ολομέλεια της Βουλής έχει τοποθετηθεί ομόφωνα επί τούτου, πολλές εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί από τα Υπουργεία και από τον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων των φονικών πινακίδων έχουν για χρόνια επιδοθεί σε δικαστικούς αγώνες και έχουν πάρει άπειρες υποσχέσεις από φορείς και πολιτικούς ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, και όμως οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες μένουν στη θέση τους και συνεχίζουν να αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι τα προβλήματα που αφορούν στο ζήτημα των διαφημιστικών πινακίδων σχετίζονται με τα παρακάτω:
Α) Κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων (δήμοι, Περιφέρεια, -πρώην- ΥΠΕΧΩΔΕ) για ζητήματα που αφορούν στην τοποθέτηση των πινακίδων και την επιβολή προστίμων.
Β) Δεν διαπιστώνεται εύκολα στην πράξη το όριο της περιοχής απόλυτης απαγόρευσης τοποθέτησης πινακίδων δίπλα στις εθνικές οδούς, στις επαρχιακές οδούς και στους αυτοκινητόδρομους, προκειμένου κατ’ επέκταση να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο αρμόδιος φορέας επιβολής του σχετικού προστίμου.
Γ) Δεν έχει καθοριστεί η αρμοδιότητα για τη διενέργεια αυτοψίας και την εισήγηση για επιβολή προστίμου και καθαίρεσης σε συγκεκριμένη διεύθυνση ή σε τμήμα της Περιφέρειας ή του (πρώην) ΥΠΕΧΩΔΕ αντίστοιχα.
Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:
• Ποια είναι η τοποθέτησή τους επί του θέματος; Έχουν εντοπίσει προβλήματα στον τομέα ευθύνης τους και ποια είναι αυτά;
• Πού αποδίδουν το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις αποφάσεις, τις δεσμεύσεις και τις καταδίκες, οι φονικές πινακίδες εξακολουθούν να υπάρχουν;
• Τι προτίθενται να κάνουν και σε ποιο χρονικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός

3/3/2010
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους κ.κ. Υπουργούς, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – Θέμα: «Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες» – Πλήθος παράνομων διαφημιστικών πινακίδων κατακλύζουν πεζοδρόμια, πλαϊνά δρόμων και ταράτσες, αποτελώντας «ένα διαρκές έγκλημα», σύμφωνα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου. Κάθε χρόνο, μόνο στο νομό Αττικής, σημειώνονται περίπου 300 τροχαία ατυχήματα εξαιτίας των φονικών πινακίδων. Το 2008 τα 11 από αυτά ήταν θανατηφόρα.

Θεσμικό πλαίσιο για την υπαίθρια διαφήμιση υπάρχει, αλλά, ταυτόχρονα, επικρατεί χαοτική απουσία ελέγχου και τήρησης της στοιχειώδους νομιμότητας, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και μελών της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχετικές μας ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (αρ.27/19-10-2009, 29/19-10-2009 και 32/19-10-2009), παραδέχεται ότι «…πράγματι εμφανίζεται δυσχερής η αποκατάσταση της νομιμότητας και η καταστολή φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς σε θέματα υπαίθριας διαφήμισης.». Μια από τις αιτίες που επισημαίνεται είναι ο κατακερματισμός και η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων (δήμοι, Περιφέρεια, Υπ. Περιβάλλοντος, Υπ. Πολιτισμού) για ζητήματα που αφορούν στην τοποθέτηση των πινακίδων, την επιβολή προστίμων και την αποξήλωση τους. Ο Δήμαρχος της Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, επικαλείται ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου για να μην προχωρήσει στο ξήλωμα των διαφημιστικών πλαισίων.

Και σαν να μη φτάνει η κραυγαλέα αναποτελεσματικότητα νόμων και λόγων της Πολιτείας, αυτές τις μέρες πραγματοποιείται μια προκλητική για τους ανακριβείς ισχυρισμούς της και προσβλητική για τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, καμπάνια από την ένωση των διαφημιστικών εταιρειών προς υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:

1. Έχετε εξετάσει το τι φταίει και παρά τους νόμους, τις εγκυκλίους και τις δηλώσεις της Κυβέρνησης δεν σημειώνεται καμιά πρόοδος επί του πρακτέου στην αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων;

2. Τι σκοπεύετε να κάνετε και σε ποιο πλαίσιο χρόνου για να εφαρμοστούν οι νόμοι και να πραγματωθούν οι εξαγγελίες; Είναι στις προθέσεις σας η οριστική διαμόρφωση ενός λειτουργικού και εφαρμόσιμου θεσμικού πλαισίου;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

4 Comments

  1. στην Αθήνα του Κακλαμάνη αντί για δέντρα στο λίγο πράσινο που έχουμε φυτρώνουν τέτοια (βαμένα πράσινα κατά τ’άλλα – οικολόγος!)

    πάλι καλά που δεν κλείνει και το πεζοδρόμιο

    1. Είναι πάρα πολύ επικίνυδνο εκεί, είναι νησίδα ασφαλείας. Επιπλέον υπάρχει και κάτι άλλο: στις πλατείες, στο κέντρο τους, αυτές οι καταστασκευές, ανοσιουργήματα κατά τη γνώμη μου, επιτρέπονται. Αυτά είναι τα μοντέρνα μνημεία μας. Παλιά εκθέταμε στις πόλεις δημόσια γλυπτά, σήμερα διαφημιστικά ταμπλό και πύργους… Αυτή είναι η αισθητική μας;

  2. Οι στάσεις των ΜΜΜ και οι πύργοι δεν είναι παράνομοι πάντως, οι διαφημιστικες πινακίδες είναι και από αυτές όχι όλες.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.