Φιλίας εγκώμιο


Δε με αφορά καθόλου το πόσους φίλους μπορεί να έχει κάποιος. Στην πραγματικότητα, κι όπως σε πολλά άλλα πεδία, δεν έχει σημασία τόσο η ποσότητα όσο η ποιότητα. Τώρα που βιώνεται συλλογικά κι ατομικά μια μεγάλη κρίση, η φιλία αναδεικνύεται σε μια τεράστια αξία. Τώρα συνειδητοποιείς, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ότι χωρίς τους άλλους, χωρίς τους προσφιλείς, τους αγαπημένους άλλους, η ζωή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα πιο αβίωτη. Δεν αναφέρομαι σε κάποια ιδιοτελή χρήση της σχέσης αναγκαστικά. Δεν αναφέρομαι αναγκαστικά στους “συνοδοιπόρους”, τους “συντρόφους” και τους κάθε λογής “συναγωνιστές”. Ο φίλος, η φίλη δεν είναι μόνο αυτός ή αυτή που θα σε βοηθήσει να επιτύχεις ή να επιτύχετε ένα στόχο, φίλος είναι κι αυτός που απλά και κοινότοπα θα είναι πλάι σου, σιωπηλά στα δύσκολα ή στα εύκολα, αυτός που θα μπορεί να υπερβαίνει τις διαφορές και τις διαφωνίες και θα είναι προσανατολισμένος πάντα στη σύνθεση, στο μαζί. Η φιλία είναι μια νησίδα ομορφιάς κι ελευθερίας απ’ τον κάματο των στόχων και των επιδιώξεων. Ο φίλος είναι σημαντικός και μόνο που υπάρχει. Ο φίλος δε δικάζει, δεν ανταγωνίζεται, δεν ψάχνει ευκαιρία να πληγώσει. Ο φίλος προστατεύει, γλυκαίνει, κάνει την εμπειρία της ζωής πιο υποφερτή κι ανάλαφρη. Ο φίλος μοιράζεται καθετί που μπορεί να μοιραστεί. Ο φίλος σου μπορεί να είναι αριστερός, δεξιός, κεντρώος ή αναρχικός, λευκός, μαύρος, ομοφυλόφιλος. Αρκεί να νιώθετε ότι είστε φίλοι.

Διαβάζω ότι το Facebook δεν αφορά στην πραγματική φιλία. Ότι οι φίλοι στο Facebook δεν είναι πραγματικοί φίλοι. Νομίζω ότι προβάλλουμε άλλες κατηγορίες για την πλατφόρμα, ακυρώνοντας ακόμα και τα θετικά της. Η αλήθεια είναι ότι στο Facebook πολλοί από εμάς απαντούμε σε αιτήματα φιλίας ή και κάνουμε εμείς οι ίδιοι αιτήματα σε ανθρώπους με τους οποίους σπάνια, ή και ποτέ δε συναντιόμαστε από κοντά. Κι είναι αλήθεια ότι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καλλιεργούνται και πολλές ρηχές σχέσεις. Τί σημαίνει όμως αυτό; Άραγε δεν καλούμαστε έτσι κι αλλιώς, ΟΛΟΙ να προσδιορίζουμε διαρκώς την έννοια της φιλίας, ανεξάρτητα απ’ τα Μέσα που μπορούν να τη διευκολύνουν ή και να την υπονομεύσουν; Στο Facebook διατηρούμε σχέσεις που χωρίς αυτό θα ήταν αδύνατο. Καθημερινά μαθαίνω ή διαβάζω απόψεις ή νέα ανθρώπων που μου είναι συμπαθείς, αλλά για πολλούς λόγους δεν είναι δυνατό να βρισκόμαστε και δια ζώσης. Σ’ εμένα τουλάχιστον, αυτό δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας, φροντίδας και θαλπωρής. Βέβαια, αυτή η αίσθηση μπορεί να είναι πλαστή, η φιλία είναι κάτι πέρα απ’ αυτό. Ωστόσο χάρη στο Facebook, στο Twitter (με διαφορετικό τρόπο) και το Διαδίκτυο, συνειδητοποιώ ότι η ίδια η έννοια της φιλίας έχει διευρυνθεί, έχει εμπλουτιστεί με καινούργιες ποιότητες. Λόγω έλλειψης χρόνου, λόγω αποστάσεων, λόγω πολυδιάσπασης, είναι δύσκολο να συναντιόμαστε με όλους τους ανθρώπους που συμπαθούμε, ή ακόμα και μ’ όλους τους φίλους μας. Στο Facebook και στο Twitter λαμβάνω καθημερινά μια πολύ συνεκτική και πλούσια αίσθηση από ανθρώπους που μπορώ να αποκαλώ πια φίλους μου, από ανθρώπους που νιώθω από λίγο ως περισσότερο κοντά μου.

Κατά τη γνώμη μου όποιος προσπαθήσει να κλείσει την έννοια της φιλίας σ’ ένα ορισμό θα έχει διαπράξει έγκλημα κατά της φιλίας. Η φιλία ζει στα βλέμματα, στις χειρονομίες, στις αισθήσεις, ή ακόμα και σε αναμνήσεις, σε αγκαλιές, σε κοινά όνειρα. Η φιλία όμως ζει και στο νοιάξιμο για τον άλλο, στο να μαθαίνεις ότι είναι καλά, ότι τα καταφέρνει κι ότι ζει παρ’ όλες τις δυσκολίες. Οι πλατφόρμες κοινωνικής Δικτύωσης κάθε άλλο παρά εμπόδια είναι γι’ αυτό. Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια φιλία μπορεί να είναι οι ίδιοι οι φίλοι και τίποτα άλλο.

4 Comments

  1. Εχεις απόλυτο δίκιο! Το μοίρασμα σε συνθήκες πραγματικής ζωής δένει τους ανθρώπους κι όχι τα απρόσωπα και επιλεκτικά «Like» … Καλή είναι η κοινωνική δικτύωση αλλά, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι βίωμα ζωής!
    Επίτρεψέ μου να βάλω μια πινελιά στην όμορφη ανάρτησή σου με δυο παρεμφερείς δικές μου, περί φιλίας: http://wp.me/pS7gV-nH και http://wp.me/pS7gV-Q8

  2. Φίλε μου Μανόλη 🙂 προ ημερών έλεγα στον σύντροφο μου για την αξία της φιλίας στη ζωή μου και έλεγα σκεπτόμενη εσάς ότι οι φίλοι είναι για μένα οι φαμίλια μου η οικογένεια μου… Ότι και να γίνει υπάρχουν αυτοί οι φίλοι που θα είναι δίπλα σου ακόμα και περισσότερο απο την εξ αίματος οικογένεια σου…. 🙂 ευχαριστώ για το υπέροχο άρθρο σου 🙂

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.