Follow @andriotakis
Στις 24 και 25 Νοεμβρίου προσκλήθηκα να να καλύψω και να συμμετάσχω στο 4ο Ευρωπαϊκό Forum Νέων για την Οδική Ασφάλεια στις Βρυξέλλες που έγινε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κτίριο Charlemagne, αίθουσα Jean Durieux. Στο κέντρο της συζήτησης του Forum ήταν οι πολιτικές κατευθύνσεις για την οδική ασφάλεια κατά την δεκαετία 2011-2020. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την οδική ασφάλεια στοχεύουν στη μείωση των θανάτων από τροχαία στους δρόμους της Ευρώπης κατά 50% μέχρι το 2020. Το 2009 μόνο στους Ευρωπαϊκούς δρόμους σκοτώθηκαν 35.000 άνθρωποι, ενώ 1.700.000 υπέστησαν τραυματισμούς. Οι αριθμοί προκαλούν σοκ. Το φόρουμ ξεκίνησε με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για το Φόρουμ των νέων, Axel Druart (της οργάνωσης Responsible Young Drivers) ο οποίος σκιαγράφησε το περιεχόμενο των διαδιακασιών. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας DG Move, κυρία Isabelle Kardacz μίλησε για όσα έχουν γίνει και για όσα πρέπει να υιοθετηθούν την ερχόμενη δεκαετία, αναφερόμενη στους 7 στρατηγικούς στόχους που έχει θέση η ΕΕ για την Οδική Ασφάλεια που είναι:
1. Βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των χρηστών του οδικού δικτύου.
2. Αύξηση της ικανότητας επιβολής των οδικών κανόνων.
3. Ασφαλέστερη οδική υποδομή.
4. Ασφαλέστερα οχήματα.
5. Προώθηση της χρήσης σύγχρονης τεχνολογίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
6. Βελτίωση των υπηρεσιών παροχής πρώτων βοηθειών και μετατραυματικής περίθαλψης.
7. Προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου.
Στα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Maria Terasa Sanz Villegas, αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση της τάξης του 40% την τελευταία δεκαετία, στην εντυπωσιακή μείωση των τροχαίων στη Λετονία, καθώς και στην αύξηση των θυμάτων που είναι κάτω των 15 ετών. Η Ρουμανία και η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι στις πρώτες θέσεις των θλιβερών στατιστικών με τους περισσότερους νεκρούς.
Ο Floor Lieshoot της οργάνωσης YOURS, παρουσίασε τη Διεθνή Διακύρηξη Νέων για την Οδική Ασφάλεια, ένα κείμενο που υπογράφεται απ’ τια μέλη του Φόρουμ κι αποτελεί τη δέσμευσή τους απέναντι στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Στη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ απονεμήθηκε το έπαθλο στον νέο Τσέχο καλλιτέχνη Matyas Masin, που κέρδισε στο διαγωνισμό αφίσας με θέμα την οδική ασφάλεια (Young Artists for Road Safety).
Στη συνέχεια, έκανα μια παρουσίαση για το πως μιλάμε στους δημοσιογράφους. Αυτή είναι η ομιλία μου και οι διαφάνειές της.
Ο Δημήτρης Φροσύνης, των Young Safe Drivers, παρουσίασε την πάρα πολύ ενδιαφέρουσα Εφαρμογή για Έξυπνα τηλέφωνα με το όνομα Anti Distracting Driving Software. Η εφαρμογή αυτή σβήνει το κινητό του χρήστη όταν εκείνος μπαίνει στο αυτοκίνητό του και τον ειδοποιεί για τις τυχόν κλήσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια της διαδρομής του. Τα στοιχεία που παρουσίασε ήταν εντυπωσιακά.
Ο Daniel Vankov της οργάνωσης Open Youth, απ’ τη Βουλγαρία παρουσίασε τα Drug Vision Goggles, μια ευρεσιτεχνία που προσομοιώνει την όραση που έχει κάποιος όταν έχει καταναλώσει ναρκωτικά.
Ο Michal Kopacki της οργάνωσης KRYZYS, απ’ την Πολωνία, παρουσίασε ένα επίσης εκπαιδευτικό εργαλείο με το όνομα Egg Helmet, το οποίο δείχνει γλαφυρά τι συμβαίνει όταν κάποιος φορά ή δε φορά κράνος όταν οδηγεί δίκυκλο.
Ο Jose Fernandez-Garcia της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισήγαγε τις στρατηγικές που θα ακολουθήσει η ΕΕ σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών, και φαρμάκων στην οδήγηση.
Ο γιατρός Horst Schultze, επικεφαλής του προγράμματος DRUID, μίλησε για το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης σε σχέση με την οδική συμπεριφορά που είναι η κατανάλωση Αλκοόλ.
Ο Ούγρκος αστυνομικός Istvan Suba, μίλησε για την επικοινωνία των ενδιαφερόμενων με τους αστυνομικούς και ανέφερε ότι στην Ουγκαρία απ’ το 2001 ως το 2010 σημειώθηκε μείωση 46% στους νεκρούς από τροχαία.
Η Ιταλίδα αστυνομικός Elisabetta Mancini ολοκλήρωσε τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Φόρουμ, μιλώντας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Icarus και δείχνοντας αποσπάσματα απ’ το φιλμ Young Europe το οποίο προσπαθεί διαμέσω της αφήγησης να ευαισθητοποιήσει τους νέους για την οδική ασφάλεια.
Η δεύτερη ημέρα του Φόρουμ ξεκίνησε με την Cecile Begule η οποία έκανε μια εισαγωγή για τη στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της Εκπαίδευσης, κατά τη δεκαετία 2011-2020.
Ο Wale Yusuff, απ’ τη σχολή οδηγών Drivers Edge της Μεγάλης Βρετανίας έκανε μια απ’ τις πιο δυναμικές κι ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με την εκπαίδευση των νεαρών ανθρώπων από 14 ως 21 ετών. Στις ερωτήσεις και σχόλια που έγιναν, είχε πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο του Floor Lieshoot που είπε ότι οι οργανώσεις που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια έχουν να ανταγωνιστούν σε επικοινωνιακό επίπεδο τα κουλ διαφημιστικά της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας του αλκοόλ, και γι’ αυτό πρέπει να “γίνουμε εξίσου επαγγελματίες”.
Ο Gilles Bergot παρουσίασε το πολύ καίριο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ερμής, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών μέσω του coaching.
Οι Henry Arnhold και Enn Poola απ’ το Πανεπιστήμιο του Τάλιν της Εσθονίας, παρουσίασαν το εξίσου ενδιαφέρον Πανεπιστημιακό Πτυχίο στην Οδική Ασφάλεια.
Οι κυρίες Audrey Douspis και Alix Chambris της εταιρείας ελαστικών Michelin μίλησαν για το πρόγραμμα Rosype (Road Safety for Young People in Europe) που απευθύνεται στις ηλικίες από 6 εως 25. Πρόκειται για έναν εξομοιωτή αυτοκινήτου που επιχειρεί να δείξει στους νέους τις συνέπειες κάποιων οδηγικών συμπεριφορών.
Ο Alessandro Scipion των Responsible Young Drivers μίλησε για ένα πολύ κρίσιμο θέμα που αφορά στις οργανώσει, την εξεύρεση χορηγιών και συνεργατών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις για την οδική ασφάλεια.
Ο Walter Nissler μίλησε για τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων και κυρίως για τους δικυκλιστές, και στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι Enn Poola και Floor Lieshoot.
Στο εργαστήριο που συμμετείχαν όλοι οι συμμετέχοντες δόθηκε έμφαση στο θέμα της Οικολογικής Οδήγησης. Πως δηλαδή μπορούν να υιοθετηθούν ασφαλέστερες και πιο οικολογικές συμπεριφορές.
Ο Manpreet Darroch της οργάνωσης Tune Into Traffic και YOURS, της Μεγάλης Βρετανίας έκανε επίσης μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για το ρόλο της Κοινωνικής Δικτύωσης στην Οδική Ασφάλεια.
Ο Ευγένιος Πετούμενος του Ινστιτούτου Πάνος Μυλωνάς, παρουσίασε το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα συμμετοχής των προσκόπων στο θέμα της οδικής ασφάλειας.
Ο Stephan Collard της οργάνωσης Responsible Young Drivers, του Λουξεμβούργου, μίλησε για το πόσο σημαντικά και χρήσιμα εργαλεία είναι για την αύξησης της αποτελεσματικότητας και της συνειδητοποίησης των θεμάτων της οδικής ασφάλειας, το σώμα, η προσωπικότητα και ο νους μας.
Η Ana Rita Lavado παρουσίασε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEROES το οποίο εστιάζει στην διάσταση της υγείας σε σχέση με την οδική ασφάλεια. Στις ηλικίες 18-24 τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου.
Το Φόρουμ έκλεισε με τον απολογισμό του διευθυντή του Axel Druart και την κυρία Isabelle Kardasz της ΕΕ η οποία διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες ότι η Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει τις δράσεις του Φόρουμ.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ έκανα συνεντεύξεις με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων και σύντομα θα ανεβάσω τα σχετικό βίντεο.
Οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές. Είδα νέους ανθρώπους να ενδιαφέρονται πραγματικά για την Οδική Ασφάλεια και να είναι δεσμευμένοι σ’ αυτό τον τόσο σημαντικό σκοπό με το σώμα και το μυαλό τους. Είδα πολύ σοβαρές προτάσεις και δράσεις, είδα μεγάλο ενδιαφέρον απ’ την πλευρά της ΕΕ. Είδα έξυπνες ιδέες, κι έξυπνες εφαρμογές. Οι 7 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η επόμενη δεκαετία καλύπτουν σφαιρικά το θέμα και μένει να δούμε πως θα εφαρμοστούν όλες αυτές οι γόνιμες ιδέες στην πράξη από όλους μας. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι η δύναμη της συνεργασίας, το θέμα της οδικής ασφάλειας δεν είναι εθνικό, αλλά παγκόσμιο. Πρέπει μέσα στα κράτη αλλά και διακρατικά να συνεργαζόμαστε προκειμένου να μειώσουμε δραστικά τα θύματα της ασφάλτου. Μπορούμε.