Να εμπνέουμε και να μη τρομοκρατούμε

Συμμετείχα προχθές σε μια πάρα πολύ ωραία ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Μαρκοπούλου με αντικείμενο το Διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ιδού μερικές σκέψεις που έκανα μετά:

  1. Πραγματικά με εντυπωσίασαν οι παρουσιάσεις των 2 εκπαιδευτικών, του κ. Νίκου Κυπριωτάκη και του κ. Ανδρέα Κοντογιάννη. Οι ομιλίες -ιδίως του πρώτου- μ’ έκαναν να νιώσω πάρα πολύ ανακούφιση κι αισιοδοξία. Η ύπαρξη τόσο εργατικών κι εμπνευσμένων καθηγητών είναι ειλικρινά η μεγαλύτερη υπόσχεση, το πιο φωτεινό δείγμα ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά. Όπως είπα και στο πάνελ, πρέπει να δείχνουμε έμπρακτα σ’ αυτούς τους ανθρώπους ότι εκτιμούμε τη δουλειά τους και να φροντίζουμε να τους κάνουμε πιο εύκολο το έργο. Με εντυπωσίασε που παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, οι άνθρωποι αυτοί δεν “κλαίγονται” αλλά αντιμετωπίζουν τις συνθήκες κατά μέτωπο, με το ίδιο το παράδειγμά τους.
  2. Μου άρεσε επίσης και η ισορροπημένη τοποθέτηση του Συνήγορου του Παιδιού, του κ. Μόσχου.
  3. Η ομιλία του κλινικού ψυχολόγου κ. Βασίλη Σταυρόπουλου μας αποκάλυψε το παράπονο και το θυμό των ανθρώπων που εργάζονται στη Μονάδα Απεξάρτησης “18 Άνω” , οι οποίοι δηλώνουν πως δεν έχουν την επαρκή στήριξη της πολιτείας. Κατά τ’ άλλα έθεσε με μεθοδικότητα κι σοβαρότητα όλα τα θέματα που αφορούν στον εθισμό και τη χρήση.
  4. Η παρέμβαση των γονιών της περιοχής έδειξε πόσο φοβική είναι η κοινωνία απέναντι στο Διαδίκτυο. Η ομιλία τους ήταν ένα μανιφέστο Ανησυχίας και Τρόμου, πράγμα βέβαια που είναι λογικό σε μεγάλο βαθμό. Είναι κάτι που το διαπιστώνω συχνά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με γονείς. Αυτό σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου που έφτιαξε ο Δήμος (όπου αρκετοί γονείς απάντησαν πως έχουν επαρκείς γνώσεις για τα Δίκτυα), με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διάδοσης του Διαδικτύου. Θέλω να πω ότι πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στα ευεργετήματα της χρήσης κι όχι στους κινδύνους -που διαιωνίζουν την τρομοκρατία. Πρέπει βέβαια να τα συζητήσουμε όλα, και γι’ αυτό χαίρομαι που ένας Δήμος αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία. Εύχομαι να υπάρξει και συνέχεια φυσικά.
  5. Όλοι έχουμε ανάγκη να συζητήσουμε και να επικοινωνήσουμε. Δεν είναι απαραίτητο να μας συνδέουν μόνο οι φόβοι και οι ανησυχίες μας. Μπορούμε να συνδεθούμε και στη βάση οραμάτων, ονείρων και ευχάριστων προοπτικών.Για άλλη μια φορά αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Μαρκοπούλου, προσωπικά στο Δήμαρχο κ. Μεθενίτη, καθώς και στην εταιρεία Cyta που στήριξε την πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση.

2 Comments

  1. Μπραβο, κυριε Ανδριωτάκη για τα ενδιαφέροντα σας.

    Μήπως υπάρχουν κάπου οι παρουσιάσεις των ομιλητών;

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.