Τί σημαίνει να είσαι τέτοιος

Την επόμενη μέρα ξεκίνησα μια αποστολή που την ονόμασα “Αναζήτηση της Λένι”. Για κάποιο λόγο θεώρησα ότι αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να μου πει πολλά πράγματα που δεν άκουγα καθαρά τριγύρω μου. Να μου μιλήσει με τη γλώσσα ενός ανθρώπου που μπορεί να πάρει απόσταση απ’ τα πράγματα, χωρίς όμως να αποποιηθεί τη στενή του σχέση με την πραγματικότητα. Έκανα μια βόλτα προς το σημείο που την είχα συναντήσει, μήπως και ξαναπέσω πάνω της, αλλά αντί για τη Λένι, συνάντησα ένα παράξενο κείμενο πάνω σε μια κολώνα. Επειδή έχω μια πολύ στενή σχέση με τους τοίχους από παλιά, πλησίασα για να διαβάσω. Δεν είχα μαζί μου φωτογραφική μηχανή γι’ αυτό έβγαλα το σημειωματάριό μου για να αντιγράψω το δακτυλογραφημένο κείμενο που τιτλοφορούνταν “Τί σημαίνει να είσαι τέτοιος”.

Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει δείκτης τετοιοσύνης. Καθένας μέσα στην καρδιά του πρέπει να ξέρει γιατί είναι τέτοιος. Ο γνώμονας του τέτοιου είναι η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ισότητα. Αυτό είναι το μέτρο με το οποίο ταπεινά κρίνει τον κόσμο. Όσο κυριαρχούν οι αδικίες, οι ανελευθερίες και οι ανισότητες ο τέτοιος δεν κάθεται ήσυχος. Ο τέτοιος δε δέχεται την ανισότητα και την αδικία ούτε στο ίδιο του το σπίτι. Δε θα αδικήσει έναν συγγενή του, δε θα υποστηρίξει κάποιο ειδικό προνόμιο δικού του ανθρώπου σε βάρος κάποιου άλλου. Ο τέτοιος είναι κοινωνικά ευαίσθητος κι ίσως ακόμα ρομαντικός. Δεν θολώνει το μυαλό του απ’ τον θυμό, ούτε είναι μνησίκακος. Αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αδέλφια του. Ακόμα κι όταν αμύνεται σε επιθέσεις είναι σεμνός και προσπαθει΄να κατανοήσει τον άλλο. Ο τέτοιος δεν κάνει κύρηγμα, διδάσκει με τη ζωή του. Ο τέτοιος συνομιλεί με τους πάντες και θεωρεί συνοδοιπόρους του όλους όσοι μάχονται υπέρ της δικαιοσύνης, υπέρ της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Αυτός είναι ο τέτοιος. Ένας ρεαλιστής που ονειρεύεται έναν πιο δίκαιο κόσμο. Ένας πραγματιστής που πιστεύει ότι έχουν όλοι δικαιώματα και υποχρεώσεις, κι ότι κάποιοι δε μπορούν να είναι πιο ίσοι απ’ τους άλλους. Ο τέτοιος δεν ξεχνάει ότι η αγάπη είναι μια δύναμη που κινεί τον κόσμο. Ο τέτοιος απορρίπτει τη θέληση για δύναμη. Ο τέτοιος θέλει να ζει σ’ έναν πλανήτη όπου όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες νιώθουν ευχαριστημένοι γι’ αυτό και ξέρει να συμβιβάζεται. Δε συμβιβάζεται με τη φτώχεια και τον πόλεμο. Τέτοιοις είναι ένας άνθρωπος που διεκδικεί το προνόμιο της πλούσιας ζωής για όλους. Ο τέτοιος δεν είναι μνησίκακος, δε θέλει το θάνατο ανθρώπων, ούτε και την παραδειγματική τους τιμωρία. Ο τέτοιος θέλει έναν κόσμο συνεργασίας κι αλληλεγγύης. Όπου τα αγαθά διανέμονται δίκαια. Όπου υπάρχει ιδιωτικότητα και ιδιοκτησία. Όπου υπάρχει κίνητρο. Ο τέτοιος έχει άξονά του το κοινό καλό. Ακούτε;

Για κάποιο λόγο πίστεψα ότι αυτό το κείμενο είχε γραφτεί απ’ το χέρι της Λένι. Κατηφόρισα προς το κέντρο ψάχνοντας μάταια για κάποιο νέο κείμενό της. Στη γωνία της Ασκληπιού με την Καλλιδρομίου, είδα μια ζωγραφισμένη στο χέρι αφίσα που απεικόνιζε ένα πρόσωπο κι από πάνω τη λέξη Τέτοιος. Πολλές ανακαλύψεις για ένα πρωϊνό, αποφάσισα, και γύρισα στις δουλειές μου. 

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.