Η λύση των προβλημάτων μας συσκευασμένη

Η Λένι ήταν καλλιτέχνης. Ήμουν πια βέβαιος ότι το κείμενο στον τοίχο καθώς και η αφίσα με τον “Τέτοιο” ήταν δικά της έργα. Το ημιτελές μέηλ της συμπλήρωνε πια αυτή την εικόνα με τον πιο εύγλωτο τρόπο. Δε θυμόμουν το επίθετό της, κι έτσι δε μπορούσα να την ψάξω στο Διαδίκτυο ή αλλού. Της έγραψα μια σύντομη απάντηση.

Αγαπητή Λένι,

Το μέηλ σου με ανησύχησε με το ξαφνικό του τέλος. Όσα λες με συγκινούν και με προβληματίζουν. Έχεις δίκιο στα περισσότερα απ’ όσα λες. Με μερικά δε συμφωνώ, αλλά με πείθεις. Θα ήθελα να μου πεις περισσότερα.

Φιλικά,

Μανώλης

Η απάντησή της ήρθε μετά από μερικά λεπτά.

Αγαπητέ Μανώλη,

Διανύω μια πολύ δύσκολη φάση. Πρόσφατα διαγνώστηκε καρκίνος σε μια πολύ καλή μου φίλη. Έκανε μια επέμβαση στο πόδι της και τώρα κάνει χημειοθεραπείες. Δυσκολεύομαι πολύ να το χωνέψω. Είναι μια συνομίληκή μου στα 38 της. Δεν έχει ούτε αυτή μόνιμη δουλειά. Είναι θυμωμένη και μερικές μέρες απελπίζεται πολύ. Αλλά νομίζω ότι τη βοηθώ να γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο αισιόδοξη. Συνδέω τη φάση της Ελλάδας με τη δοκιμασία της. Η αγωγή που της έχουν υποδείξει κι ακολουθεί είναι βαριά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Περνά φάσεις πόνου κι εξάντλησης. Είναι πολύ σκληρό πράγμα η χημική θεραπεία. Όμως ξέρω ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσει την αρρώστεια της και να αποτρέψει να ξανασυμβεί. Έχει ξεκινήσει μέχρι και ψυχοθεραπεία. Πολύ θα ήθελα να υπάρχει κάτι εύκολο κι ανώδυνο αλλά ξέρουμε όλοι ότι δεν υπάρχει. Ξέρω ότι είναι λίγο αφελές να ταυτίζω τη νόσο ενός ανθρώπου με τα προβλήματα μιας χώρας, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες αναλογίες. Βέβαια θα ήταν ωραία να υπήρχε μια ενδεδειγμένη αγωγή για τη χώρα, όπως αυτή που προορίζεται για τη φίλη μου, γιατί εδώ σε σχέση με το κράτος μας, καταλαβαίνουμε ότι η θεραπεία, η όποια θεραπεία έχει ένα ρίσκο. Αν συνοδευτεί από μια άλλη λογική, αν έχει γνώμονα να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος κι αν έχει πιο δίκαιο και ανθρώπινο προσανατολισμό, έστω μακροπρόθεσμα θα πετύχει.

Συγχώρεσέ μου την απλοποίηση τους προβλήματος και την αφέλεια, αλλά εδώ και καιρό έχω καταλήξει ότι το πιο σημαντικό φάρμακο για τον άνθρωπο είναι η αγάπη. Θα πρέπει να έχεις καταλάβει ότι δεν έχω μεγάλη σχέση με τις θρησκείες. Αλλά η αγάπη είναι νομίζω μια δύναμη που μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα. Αν έχεις ανθρώπους που σε αγαπούν θα γίνεις πιο εύκολα καλά. Σίγουρα χρειάζεσαι κι άλλα φάρμακα, κατανόηση του προβλήματος, αναζήτηση των αιτιών, σχέδιο για τη θεραπεία και τη φάση μετά. Όμως η αγάπη είναι θεμελιωδώς επαναστατική. Καθόλου τυχαία δεν είναι στο κέντρο της διδασκαλίας του Χριστού. Μη βλέπεις πως καταντήσαμε την έννοιά της. Σκέψου πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα αν στο κέντρο των πολιτικών μας βρισκόταν η αγάπη για τον άνθρωπο, για τα επιτεύγματά του, για την ψυχή του αλλά και η αγάπη για το ίδιο το περιβάλλον. Μακάρι να υπήρχε ένα χάπι που θα μας έκανε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, να τον αποδεχόμαστε πλήρως, αυτό θα διευκόλυνε τα πράγματα και θα εξάλειφε σίγουρα τις διαφορές μας. Από αγάπη ο πλούσιος θα μοίραζε τα κέρδη του δίκαια, κι από αγάπη ο δυνατός θα προστάτευε τον αδύναμο. Η αγάπη θα εξάλειφε τον φθόνο. Οι αγαπημένοι άνθρωποι μπορούν να χτίσουν κοινότητες βασισμένες στην κατανόηση, την αλληλοβοήθεια, τη συνεργασία. Δεν χρειάζονται εχθρό για να ορίσουν την ύπαρξή τους. Η αυτοπεποίθησή τους απορρέει απ’ τη γνώση του εαυτού τους. Η αγάπη είναι ασπίδα. Η αγάπη είναι δύναμη.

Θα το πουλούσα όπως βλέπεις πολύ καλά το προϊόν. Αλλά δυστυχώς αναγκάζομαι κι εγώ όπως βλέπεις να γίνω κυνική, ενώ δεν το θέλω. Φοβάμαι ότι στην παρούσα φάση ελάχιστοι θα ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ένα τέτοιο προϊόν. Γι’ αυτό θα χρειαζόταν να κάνω ένα πραγματικά καλό μάρκετινγκ. Και πρώτα απ΄ όλα ένα καλό μπίζνες πλαν. Να προϋπολογίσω τα έξοδα και τα πιθανά έσοδα, πιθανές αγορές, να βρω συνεργάτες. Αλλά η δική μου πρόθεση δεν είναι να γίνω πλούσια απ’ το χάπι μου. Θέλω να το πάρει όλος ο κόσμος για να νιώσει πώς είναι όταν αλλάζει η χημεία του εγκεφάλου σου και κατακλύζεσαι από αισθήματα συμπάθειας, καλοσύνης, αγάπης και ζεστασιάς για τον άλλον. Θα ήθελα να παραχθεί αυτό το προϊόν δωρεάν από ανθρώπους που το πιστεύουν γιατί αναγνωρίζουν την αξία της αγάπης. Βλέπω ότι είναι δύσκολο. Πιο πιθανό είναι να πείσω μερικούς ανθρώπους να προωθήσουν το προϊόν γιατί έχει προοπτικές να γίνει δημοφιλές και να παράξει κέρδη παρά να τους πείσω για την αξία καθεαυτή του προϊόντος μου. Έχουμε αποθεώσει τόσο πολύ τη συσκευασία και την “αύρα” του προϊόντος ώστε το καθεαυτό προϊόν και η ουσία του να μοιάζει δευτερεύουσα. Το προϊόν Αγάπη θα ήταν ένα ταπεινό προϊόν ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα. Θα το επιλέγουν γιατί πιστεύουν σ’ αυτό, όχι γιατί τους κάνει να μοιάζουν κουλ ή καλύτεροι. Νομίζω ότι είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία που θα αλλάξει σε βάθος τον κόσμο μας. Κάτι εφάμιλλο του κινητού τηλεφώνου, θα έλεγα σαρκαστικά. Τί λες, θα με βοηθήσεις;

Φιλικά,

Leny

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.