Ο Vincent van Gogh στο Facebook

Προχθές έπεσε στην αντίληψή μου αυτό το πολύ όμορφο διαφημιστικό βίντεο του Ολλανδικού Μουσείου Ράικς με την υποτιθέμενη timeline του μεγάλου ζωγράφου Rembrandt. Επειδή εδώ και καιρό σκαρώνω ένα web comic strip (ή αλλιώς Διαδικτυακή γελοιογραφία νέου τύπου), το The Social Media Diaries™ που δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη στη Lifo, είπα να φτιάξω μια φανταστική ανάρτηση του Vincent van Gogh στο Facebook. Είναι το σκαρίφημα που έκανε ο Vincent για έναν πολύ διάσημο πίνακά του, τον οποίο αγαπώ πάρα πολύ. Σ’ αυτό το status update ο Vincent ανεβάζει τη φωτογραφία ενός σχεδίου του στο Facebook. Επειδή η ανάρτηση δε συνοδεύεται από κείμενο, θέλω να εξηγηθώ:

Στο Facebook, στο Twitter, στα Blog και στα άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή αλλιώς Social Media, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας και δύο και τρεις και αρκετοί Vincent van Gogh. Μπορεί αυτή τη στιγμή να έχετε μια συζήτηση μαζί του ανοιχτή σε κάποιο παράθυρο. Μπορεί να τον έχετε κάνει unfollow στο Twitter ή να του έχετε μιλήσει απαξιωτικά στο Facebook. Μπορεί απλά να βλέπετε τις αναρτήσεις που κάνει κατά καιρούς και να αδιαφορείτε. Μπορεί να τον βλέπετε να συνομιλεί με άλλους καλλιτέχνες, ποιητές, επιστήμονες, φιλοσόφους και να τους μέμφεστε όλους. Ο Vincent βέβαια, έτσι έζησε τη ζωή του, στην αφάνεια. Μήπως με τα Νέα Μέσα να κάνουμε την ανατροπή;

Τί θέλω να πω; Αξίζει να στεκόμαστε πιο προσεκτικά απέναντι στους άλλους στα Κοινωνικά Δίκτυα. Να τους δίνουμε χρόνο, κι όταν χρειάζεται να τους υποστηρίζουμε. Σκεφτείτε το. Έχουμε τόσα ταλέντα, τόσους ικανούς και δημιουργικούς ανθρώπους ανάμεσά μας, τόσα πρόσωπα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν όλους να ανθίσουμε σε όλα τα επίπεδα, κι όμως δείχνουμε να μην το αντιλαμβανόμαστε. Στα Social Media είμαστε όλοι ένα μόνο κλικ μακριά απ’ τον άλλο. Η δυναμική είναι μεγάλη. Κι η ευκαιρία επίσης. Κοιτάξτε πιο προσεκτικά στις timelines σας. Σίγουρα υπάρχει εκεί ένας van Gogh, ένας μεγάλος ποιητής, ένας μεγάλος αρχιτέκτονας, ένας μεγάλος τεχνήτης, ένας μεγάλος άνθρωπος. Δώστε του την προσοχή που αξίζει, ακόμα κι αν δεν φωνάζει ή δεν την εκβιάζει. Συνήθως οι Van Gogh δουλεύουν σιωπηλά στο σκοτάδι, ποστάροντας τα ταπεινά τους σχέδια. Αφουγκραστείτε τους.

2 Comments

  1. Το βρίσκω λίγο μπούρδα αυτό που έκανε το μουσείο με τον Rembrandt. . Ωραία, χαχα, γελάσαμε, αυτά θα έλεγε ο ζωγράφος και οι φίλοι του, αλλά είναι ανάγκη να συνδέσουμε πολιτισμούς και eras απαραίτητα με το facebook? Πρέπει όλα να γίνουν facebook; Επειδή δε θα πιάσει κανείς ένα βιβλίο για τη ζωή και το έργο του, ή έστω δε θα ψάξει στο διαδίκτυο να μάθει πράγματα για τον Rembrandt, ή τον κάθε σημαντικό που πέρασε; Κι επειδή το facebook είναι της μόδας; Δηλαδή έτσι θα επισκεφτεί ο κόσμος το μουσείο;
    Πέραν αυτού, η δική σου ιδέα σου είναι super. Και δεν είμαι καθόλου υποκειμενική 🙂

  2. Πολύ ωραία ανάρτηση, η σημερινή! Ας γίνει το timeline το έναυσμα για να γνωρίσουμε καλύτερα ανθρώπους της τέχνης, όπως το Rembrandt ή την Anna Frank και να επισκεφθούμε τα αντίστοιχα μουσεία. Από προσωπικής πλευράς, η επίσκεψη σε ολλανδικά μουσεία παραμένει μια μοναδική εμπειρία, ειδικά σε αυτό της Anna Frank…H αλήθεια είναι ότι οι Ολλανδοί ξέρουν να οργανώνουν εκθέσεις.
    Ας μου επιτρέψτε να πω δυο λόγια για τον πίνακα «The bedroom» του 1888 του σκαριφήματος σας. Απεικονίζει το υπνοδωμάτιο ενός σπιτιού του φημισμένου πια «Yellow House» στην Place Lamartine στην Arles της Γαλλίας. O Van Gogh είχε νοικιάσει το σπίτι με σκοπό την ίδρυση του «Studio of the South», όπου μαζί με άλλους ζωγράφους (βλ.Gauguin) θα σχημάτιζαν μια αδελφότητα ζωγράφων, με το Gogh να προωθεί τα έργα στο Παρίσι ως art dealer.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.