Μάρκετινγκ βιβλίων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Το βιβλίο είναι -εκτός των άλλων κι εξαιτίας των άλλων- ένα εμπορεύσιμο προϊόν πολύ ιδιαίτερο. Γι’ αυτό κι ό,τι αφορά στην προώθησή του πρέπει να είναι επίσης πολύ ιδιαίτερο.

Τα καταναλωτικά προϊόντα αξιολογούνται συνήθως με βάση την ικανοποίηση του πελάτη. Όταν ένα αυτοκίνητο κάνει αυτά που υπόσχεται στις διαφημίσεις, κανείς δεν έχει παράπονο. Ένα βιβλίο όμως ποτέ δεν είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει τον αγοραστή του. Ο υποκειμενισμός μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να ζητήσει τα λεφτά του πίσω, ή έστω να μην αγοράσει δεύτερο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν γιατί συνδέεται με τη γνώση και την αισθητική απόλαυση. Μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που αξιολογούν ένα βιβλίο φυσικών επιστημών, αλλά τί να πει κάποιος για ένα λογοτεχνικό έργο; Το βιβλίο έχει ίσως τα πιο αντιφατικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει κάποιο προϊόν. Γι’ αυτό κι είναι πολύ δύσκολη η προώθησή του. Συνήθως, φωτίζοντας κάποια ελάχιστα χαρακτηριστικά ενός βιβλίου ή του συγγραφέα του οι διαφημιστές κατορθώνουν να περάσουν μια πολύ γενική εικόνα ενός βιβλίου. Στην πραγματικότητα ωστόσο δε μπορούν να πάνε πολύ μακριά. Το θρίλερ κόβει την ανάσα, η αισθηματική ιστορία συγκινεί, το ιστορικό μυθιστόρημα αναπλάθει πιστά, η βιογραφία ζωντανεύει τα γεγονότα, το δοκίμιο περιγράφει σφαιρικά κ.λπ. κι ο συγγραφέας έχει κοφτερό βλέμμα, εξαιρετική ευφυία, δυνατά συναισθήματα κ.λπ. Συνήθως η προώθηση των βιβλίων πέφτει πάνω σε στερεότυπα γιατί τα βιβλία δύσκολα μπορούν να συμπυκνωθούν σε μια χούφτα εικόνων ή προτάσεων. Τα βιβλία είναι εμπειρίες που απαιτούν συγκέντρωση και χρόνο, συγκροτούν περιβάλλοντα, αναπτύσσουν συλλογισμούς, έχουν διάρκεια και βάθος.

Γι’ αυτό το λόγο κατά τη γνώμη μου έχουν μεγάλη ευκαιρία να προωθηθούν κατάλληλα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Βλέπω πολλούς εκδοτικούς να αναπαράγουν φωτογραφίες αναγνωστών ή και δικές τους με εξώφυλλα βιβλίων σε παραλίες ή άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Παρατηρώ επίσης να διεξάγουν συνεχώς διαγωνισμούς. Όλα αυτά είναι θεμιτά αλλά καταλήγουν τόσο κοινότοπα που στο τέλος δεν τα προσέχεις. Μετά απ’ την εκατοστή φωτογραφία βιβλίου σε μια παραλία, δε σε νοιάζει πια ούτε ο τίτλος, ούτε ο εκδοτικός ούτε τίποτα, το μόνο που σ’ ενδιαφέρει είναι να μην ξαναδεί φωτογραφία εξωφύλλου σε παραλία. Το ίδιο και με τους διαγωνισμούς. Οι άνθρωποι καταλήγουν να θέτουν υποψηφιότητα για να κερδίσουν βιβλία που δεν τους ενδιαφέρουν καν. Πώς προωθείται έτσι η φιλαναγνωσία ή έστω η εμπορική αξία των βιβλίων;

Πιστεύω ότι λόγω κεκτημένης ταχύτητας, άγνοιας και οκνηρίας υιοθετούνται κάποιες πρόχειρες στρατηγικές για την προώθηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που τελικά δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Ακόμα και η διαφήμιση στο Facebook γίνεται με προχειρότητα. Δυστυχώς, αυτό που δε βλέπουμε να γίνεται από την πλευρά των εκδοτικών είναι η σοβαρή παραγωγή περιεχομένου. Αυτό περιμένουν απ’ αυτούς οι αναγνώστες, αυτό αγοράζουν όταν πηγαίνουν στα βιβλιοπωλεία. Ως επιχειρήσεις περιεχομένου οι εκδοτικές εταιρείες πρέπει να εστιάζουν ακριβώς σ’ αυτό, στους τρόπους δηλαδή που θα το προωθήσουν και θα το αναδείξουν. Οι τρόποι είναι πολλοί περισσότεροι απ’ τους διαγωνισμούς, τις φωτογραφίες στην παραλία και τις ευκαιριακές διαφημίσεις στο Facebook. Το άλλοθι της κρίσης και των χαμηλών προϋπολογισμών δεν θα πείσει κανέναν. Για να εμπλέξεις τους δυνητικούς αναγνώστες σου στη συζήτηση για τα βιβλία πρέπει να μάθεις τί τους ενδιαφέρει και να τους εξάψεις το ενδιαφέρον με πολλούς τρόπους. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σου προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο πλούτος των εργαλείων είναι τεράστιος. Άδραξέ την αυτή την ευκαιρία λοιπόν κι απάλλαξέ μας απ’ τις φωτογραφίες εξωφύλλων σε παραλίες…

9 Comments

  1. Δεν καταλαβαίνω τι κακό έχουν οι φωτογραφίες των βιβλίων που διαβάζουμε, είτε στην παραλία, είτε στο καφέ.
    Επίσης, η αλήθεια είναι ότι περίμενα μια λίγο πιο συγκεκριμένη πρόταση στο τέλος.

    1. Τίποτα το «κακό». Αναποτελεσματικό, θορυβοποιό κι ανούσιο θα έλεγα. Όσο για τις προτάσεις, αυτό που κάνουμε τώρα είναι μια πρόταση. Έκανα μια ανάρτηση, εσύ μου απαντάς κι έτσι γίνεται διάλογος, πράγμα που οφελεί σίγουρα κι εμπλουτίζει το αντικείμενό μας.

      1. προσωπικά έχω καταλήξει ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνεις «καμπάνια περιεχομένου και ουσίας» στα social media. σπάνια θα κάτσει κάποιος να διαβάσει ένα κείμενο, θα σπαταλήσει το χρόνο του κυρίως σε ότι του τραβάει το μάτι και απαιτεί τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια. είναι η φύση του μέσου τέτοια νομίζω. γι’ αυτό και ζήτησα κάτι πιο συγκεκριμένο γιατί το δικό μου μυαλό δεν πάει πουθενά.

        υγ: μ’ αρέσει πολύ να φωτογραφίζω τα βιβλία που διαβάζω, πρόσφατα μάλιστα άνοιξα ένα blog γι’ αυτό και μόνο το σκοπό.

        1. Ασχολείσαι με καμπάνιες εκδοτικών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Αυτό που λες, ότι σπάνια κάποιος διαβάζει ένα κείμενο δεν είναι αληθές. Οι «πελάτες» των εκδοτικών οίκων είναι άνθρωποι που κατεξοχήν διαβάζουν κείμενα κι έλκονται από κείμενα.

  2. Δεν ασχολούμαι είμαι αναγνώστρια. Κι επίσης η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και ούτε υπήρξα ποτέ «πελάτης» εκδοτικών οίκων. Σπάνια ανακάλυψα κάποιο βιβλίο από καμπάνιες τους… τέλος πάντων είναι τεράστια η κουβέντα.

    1. Δε βρίσκω καθόλου προσβλητικό το να είναι κάποιος πελάτης ενός εκδοτικού. Υπάρχουν εξαιρετικοί οίκοι, με φανταστικούς καταλόγους, των οποίων οι επιλογές έχουν χαρακτήρα και ποιότητα, των οποίων θέλεις να είσαι πελάτης. Κι εκτός από πελάτης είσαι και αρωγός της προσπάθειάς τους. Οι καμπάνιες έχουν πολλούς στόχους και πολλούς στοχευόμενους. Με τις φωτογραφίες στις παραλίες ο εκδοτικός στοχεύει στα ρηχά, αυτό είπα.

      1. αν πρέπει να διαλέξω, προτιμώ να είμαι πελάτης του συγγραφέα. ναι θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν ένα δυο οίκοι στην Ελλάδα με πολύ αξιόλογους καταλόγους, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μειοψηφία. όπως επίσης και το κοινό που τους προτιμάει.

        αναμένω ακόμα μια πρόταση για «βαθύ κολύμπι»
        🙂

        1. Δεν είσαι υποχρεωμένη να διαλέξεις 🙂 Όσο για τις προτάσεις θα έλεγα ότι μπορεί να είναι οτιδήποτε: κείμενα, βίντεο και βέβαια εικόνες που υπηρετούν και βοηθούν το βιβλίο να αναδειχθεί.

  3. Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου, αλλά θα ήθελα να αναφέρεις μερικούς ξεχωριστούς τρόπους για την διαφήμιση ενός βιβλίου.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.