Η κρίση των ΜΜΕ και τα social media

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 10.00 μ.μ. θα παρουσιάσουμε μια ζωντανή εκπομπή στο GarageTV με θέμα τα media. Στο δίωρο πρόγραμμα θα συζητήσουμε για το GarageTV και το μέλλον του, για την ανεξαρτησία, για τα Social Media, για την κρίση της δημοσιογραφίας και τις ευκαιρίες της, καθώς και για τα πρόσφατα γεγονότα με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Καλεσμένη στο στούντιο θα είναι η διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Λήδα Τσενέ, η οποία έχει γράψει το πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο Από την κρίση των ΜΜΕ στα social media – Ένα νέο μοντέλο κοινωνικής ευθύνης, εκδ. Αιώρα.

Για όποιον/α ενδιαφέρεται στο βιβλίο της Λήδας Τσενέ έχω γράψει το παρακάτω προλογικό σημείωμα:

Layout 1

Μπορεί να είναι κοινός τόπος το γεγονός ότι διανύουμε μια μεταβατική φάση στην εξέλιξη των Μέσων, αλλά ελάχιστοι, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι σε θέση να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα. Τη στιγμή που η τεχνολογία τείνει να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης και σημαντικοί δημοσιογράφοι και θεωρητικοί των Μέσων όπως για παράδειγμα ο Ιγνάσιο Ραμονέ, μιλούν για ένα Διαδικτυακό τσουνάμι που πλήγει τη δημοσιογραφία, στην Ελλάδα η συζήτηση για τα Media γίνεται όλο και πιο σπάνια, όλο και πιο ασαφής. Όμως στο Δυτικό κόσμο ο διάλογος για τη δημοσιογραφία αρχίζει να παίρνει όλο και πιο σοβαρές διαστάσεις. Τα διακυβεύματα του Τύπου και της ενημερώσης έρχονται στην επιφάνεια με τη μορφή του κατεπείγοντος καθώς όλα τείνουν τώρα να αλλάξουν εξαιτίας των τεχνολογικών καινοτομιών.

Η Λήδα Τσενέ ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας έχει εστιάσει με μεγάλη διαύγεια πάνω στα ζητήματα που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια με τη διάχυση του Διαδικτύου κι επιδεικνύει έναν πολύ συνεπή ζήλο για το παρόν και το μέλλον των Μέσων. Αποτελεί δηλαδή μια εξαίρεση του κανόνα. Πιο συγκεκριμένα, θέτει στο τραπέζι τα βασικά θέματα που θα μας απασχολήσουν όλους τα επόμενα χρόνια. Ορίζει δηλαδή με κάποιο τρόπο την ημερίσια διάταξη μιας συζήτησης που αν δε γίνει εγκαίρως, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, όπως μάλλον συμβαίνει σήμερα. Παίρνει με θάρρος θέση απέναντι στα διαφαινόμενα προβλήματα και εξερευνά τα τοπία που ανοίγονται μπροστά μας με ειλικρινή διάθεση κατανόησης και προβληματισμού.

Το κείμενό της είναι μια εμπεριστατωμένη ανάλυση κι έρευνα του παρόντος των Μέσων. Θα έπρεπε να διαβαστεί από κάθε φοιτητή δημοσιογραφίας, αλλά και από κάθε ενεργό δημοσιογράφο γιατί χαρτογραφεί καίριες περιοχές της επικράτειας του Διαδικτύου και των Media. Ακόμα κι αν διαφωνεί κάποιος με τα συμπεράσματα, θα εκτιμήσει την καθαρότητα με την οποία διατυπώνεται η σύζευξη της κοινωνικής ευθύνης με τα κοινωνικά Μέσα. Σε κάθε περίπτωση, η συγγραφέας έχει εντοπίσει με οξυδέρκεια το μείζον: τα Μέσα χρειάζονται σήμερα ένα νέο μοντέλο λειτουργίας προκειμένου να τα εμπιστευτούμε. Οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που κομίζει το Διαδίκτυο δε θα αφήσουν καθόλου εναπηρέστη τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Όταν οι πάντες μπορούμε να είμαστε παραγωγοί και καταναλωτές περιχομένου, όταν μάς δίνεται η δυνατότητα να ελέγχουμε τα νέα και τις γνώμες που λαμβάνουμε, όταν εμείς οι ίδιοι γινόμαστε το Μέσο κι έχουμε ευθύνη για τις ειδήσεις που αναμεταδίδονται και συζητιούνται, σίγουρα ο ρόλος των Μέσων αλλάζει.

Αυτές τις ραγδαίες και βαθιές αλλαγές παρακολουθεί εμβριθώς το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Αλλαγές που καθορίζουν τη στάση των πολιτών απέναντι στη δημοκρατία, αλλαγές που καθορίζουν σε τελική ανάλυση το είδος και την ποιότητα της δημοκρατίας. Με αυτή την έννοια, το βιβλίο της Τσενέ είναι ένα πολύτιμο εφόδιο για την κατανόηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης μας με τη δημοσιογραφία και τα Μέσα όπως αυτά λειτουργούν εντός του ψηφιακού περιβάλλοντος και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

1 Comment

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.