Παρακολούθησα μερικά λεπτά από 3 βίντεο ενός Αλέξανδρου Κοντοπίδη που γνωρίζει μέρες δόξας στα Νέα Μέσα. Έμαθα ότι προσκαλέστηκε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ότι έχει δώσει συνεντεύξεις σ’ ένα σωρό νεανικά έντυπα, κι ότι πληρώθηκε από την Cosmote για να γυρίσει διαφημιστικό βίντεο. Αν όντως αληθεύει αυτό θα ζητήσω άμεση διακοπή του συμβολαίου μου.
Στα βίντεό του, που αριθμούν δεκάδες χιλιάδες θεάσεις στο YouTube, ο άνθρωπος αυτός κάνει cyberbullying σε διάσημους [διαδικτυακός (κυβερνο)εκφοβισμός] κι έτσι κερδίζει την προσοχή των χαζοχαρούμενων χρηστών. Προσβάλλει πρόσωπα, εκφοβίζει, επιτίθεται, χλευάζει και χυδαιολογεί με χιούμορ γυμνασιακού-γηπεδικού επιπέδου.
Ο λόγος του, οι κινήσεις του, τα πάντα στη δημόσια εκφορά του χαρακτηρίζονται από χυδαιότητα, σεξισμό, σαχλαμάρα, χαμέρπεια κι επιθετικότητα. Ο νεαρός είναι εμφανέστατα διαταραγμένος. Ο ιντερνετικός κλώνος του γνωστού σεξιστή και κυνικού παρουσιαστή Αναστασιάδη γνωρίζει μέρες δόξας στα κοινωνικά Δίκτυα. Και το πιο τρελό είναι ότι ο άνθρωπος αυτός, με το φθηνό υποπροϊόν του επιδοτείται, επιβραβεύεται με δημοσιότητα και χρήματα από επιχειρήσεις, γιατί; Γιατί έχει views! Γιατί χιλιάδες νέοι άνθρωποι στη χώρα μας, εκπαιδευμένοι στη χυδαιότητα του τηλεπαρουσιαστή και των παραγώγων του, εκπαιδευμένοι στον κυνισμό και στη βλακεία, διαλέγουν να γελάνε με σιχαμερά γκαγκ.
Την ώρα που χιλιάδες δημιουργικοί νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι ή αγωνιούν με ανύπαρκτα μέσα να κάνουν κάτι αξιόλογο, η Cosmote φέρεται να επιδοτεί ένα χυδαίο πρόσωπο για να προωθήσει τα προϊόντα της και να τα συνδέσει με τη νεανική υποκουλτούρα. Είναι προκλητικό.
Είμαι συνδρομητής της συγκεκριμένης εταιρείας, και θα ζητήσω τη διακοπή του συμβολαίου μου άμεσα, αν η εταιρεία δεν διαψεύσει την επαγγελματική της σχέση με το εν λόγω άτομο.
Την ώρα που γίνεται μια προσπάθεια να εκπαιδεύσουμε τους νέους ανθρώπους σε μια υγιή, ευφάνταστη και δημιουργική χρήση των Νέων Μέσων, και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του κυβερνοεκφοβισμού, έρχονται μεγάλες εταιρείες κι επιβραβεύουν έναν κυβερνοεκφοβιστή. Δεν το λες υπεύθυνη στάση αυτό.
Σημ. Ο όρος κυβερνοεκφοβισμός ή διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά οποιαδήποτε πράξη διατύπωσης απειλής, εκφοβισμού, ταπείνωσης, παρενόχλησης μέσω της χρήσης του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων ή άλλων ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας.
Συμφωνώ απόλυτα με την κακή ποιότητα του συγκεκριμένου «κωμικού», αλλά μήπως είστε υπερβολικός στη χρήση του όρου «κυβερνοεκφοβιστή» προς το προσωπό του;
Ο Κοντοπίδης κάνει σάτιρα (αν και αποτυχημένα) σε πρόσωπα του θεάματος. Αυτό που κάνει είναι να σατιρίζει, άσχετα αν το επιτυγχάνει με φτηνά και κακόγουστα αστεία και με έναν άκρως ανθυγιεινό / βλακώδη τρόπο. Προφανώς, υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ bullying και σάτιρας, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως αυτές έχουν ξεπεραστεί στη προκειμένη. Τουλάχιστον δε προκύπτει από το συγκεκριμένο άρθρο (δε δίνετε συγκεκριμένα παραδείγματα στα οποία είναι εμφανές πως ασκεί bullying αντί για σάτιρα, και πως αυτό γίνεται συστηματικά αντί σε μεμονωμένες περιπτώσεις).
Ο Κοντοπίδης μπορεί να συνοψίζει στο προσωπό του πολλά από τα αρνητικά και νοσηρά χαρακτηριστικά της σημερινής Ελληνικής νοοτροπίας, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως η φτήνια του μεταφράζεται απαραίτητα σε bullying.
Υ.Γ. Η πιθανή συνεργασία της COSMOTE με τον Κοντόπιδαρο είναι άλλη, μεγάλη κουβέντα, πάνω στην δημιουργική και ηθική χρήση των Νέων Μέσων για την προβολή προϊόντων και υπηρεσιών στην εποχή μας. Μεγάλο φάουλ αν όντως γυριστεί τέτοιο διαφημιστικό. Δίνει κακή τροφή για κατανάλωση.