Το τσουνάμι των Νέων Μέσων

FacebookDevilΠροχθές συνάντησα ένα πολύ διάσημο τηλεοπτικό πρόσωπο που είπε στην παρέα ότι το facebook είναι το χειρότερο πράγμα, σχεδόν κάτι διαβολικό. Έχει δημοσιεύσει κι ένα κείμενο που το αφορίζει. Θα μπορούσα να προσάψω τη δυσθυμία του απέναντι στα Social Media στην ηλικία του, αλλά δεν το κάνω. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους πάνω απ’ τα 60 που έχουν αγκαλιάσει τα Νέα Μέσα με ενθουσιασμό. Δε θέλω επίσης να αποδώσω την εχθρική του στάση στο γεγονός ότι τα Μέσα Κοινωνικής ΔΙκτύωσης διαφέρουν απ’ το Μέσο που τον έκανε διάσημο. Πολλά διάσημα πρόσωπα της τηλεόρασης έχουν αγκαλιάσει τα Νέα Μέσα. Ούτε θέλω να απορρίψω τον άνθρωπο γιατί απορρίπτει κάτι που πιστεύω εγώ. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι όλοι μας προσπαθούμε να νοηματοδοτήσουμε μια μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει μπροστά μας, μέσα μας, παντού γύρω. Άλλος βάζει θετικό πρόσημο, άλλος αρνητικό, άλλος δυσκολεύεται να αποφασίσει.

Το γεγονός είναι ότι ένας κόσμος σβήνει σταδιακά με οδυνηρό τρόπο κι ένας νέος αναδύεται. Στις καρδιές των ανθρώπων καίνε επιθυμίες που διστάζουν να αρθρωθούν. Έντονα συναισθήματα ξεσπούν σε ανύποπτο χρόνο. Παλιές δομές καταρρέουν και ρηχά κίνητρα εκτίθενται σε δημόσια θέα. Τα Νέα Μέσα είναι ένας μεγάλος καταλύτης κοινωνικών, πολιτικών, ακόμα και ψυχολογικών αλλαγών, που μας καλεί και μας προκαλεί να τοποθετηθούμε εκ νέου στη δημόσια σφαίρα. Τα Νέα Μέσα αλλάζουν τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα, τον τρόπο που βρίσκουμε ανθρώπους, τον τρόπο που μας εντοπίζουν, τον τρόπου εκθέτουμε τη ζωή μας, τον τρόπο ουσιαστικά που επικοινωνούμε. Το Διαδίκτυο αλλάζει την πολιτική, την κοινωνία, τον ίδιο τον άνθρωπο. Κι ο άνθρωπος αλλάζει το Διαδίκτυο. Αυτός είναι ο ορισμός της δυναμικής σχέσης.

Δεν είμαι αυτό που λένε “τεχνοευαγγελιστής”. Εδώ και χρόνια έχω μια κριτική στάση απέναντι στην τεχνολογία. Την υιοθετώ με συνείδηση κι ανοίγομαι στις ευκαιρίες της με συνείδηση. Δεν απορρίπτω κάτι που δεν το καταλαβαίνω, αλλά του δίνω χρόνο να με πείσει. Αξιοποιώ ό,τι θετικό εντοπίζω, επισημαίνω ό,τι αρνητικό και συζητώ τις δυνατότητες. Στο βιβλίο μου Blog, Ειδήσεις απ’ το δικό σου δωμάτιο κάνω ακριβώς αυτό. Νομίζω ότι το Διαδίκτυο είναι μια τεράστια αλλαγή που αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε. Βρισκόμαστε μέσα στην τρικυμία που έχει ξεσηκώσει και πασχίζουμε να κρατηθούμε πάνω στο κύμα. Κάποιοι πνίγονται γιατί δεν έχουν έρμα, ή συγκρότηση. Πνίγονται απ’ τις ίδιες τις δυνατότητες και τις ελευθερίες που κομίζονται απ’ τα Νέα Μέσα. Άλλοι κρατιούνται πάνω στο κύμα και σερφάρουν, πέφτουν και ξαναβρίσκουν μια ωραία σανίδα για να πλοηγούνται. Άλλοι κάνουν ότι δεν υπάρχει καν κύμα και κολυμπούν εναγωνίως εξαντλώντας τις δυνάμεις τους. Μερικοί προσεύχονται να τελειώσει η τρικυμία, γιατί έχασαν εύνοιες και προνόμια. Δε βλέπουν ότι μετά την τρικυμία ακολουθεί ο καλύτερος καιρός.

Τα Νέα Μέσα είναι μια τεράστια τρικυμία, ένα κανονικό τσουνάμι που προκαλεί μεγάλους φόβους και πανικό. Ο εαυτός μας, οι οργανισμοί μας, οι κοινότητές μας είναι οχήματα αντιμετώπισης της αντάρας. Το τσουνάμι παρασύρει τα πάντα, κάθε γνωστή βεβαιότητα τίθεται σε αμφισβήτηση, κάθε παγιωμένη συμπεριφορά ανατρέπεται ή απειλείται. Άλλος λοιπόν πιάνεται από σωσίβιο, άλλος κοιτάζει να πιαστεί από κάποιο υπερωκεάνιο, άλλος κάνει παιχνίδια με τη σανίδα του, άλλος κολυμπάει μέχρι εξαντλήσεως. Καθένας σύμφωνα με τη συγκρότηση, τις γνώσεις, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάνει ό,τι μπορεί. Φυσικά η λύση στο πρόβλημα βρίσκεται στο σχέδιο και τη συνεργασία κι όχι στους αφορισμούς.

Αν θες να διαβάσεις για τη σχέση των παραδοσιακών Μέσων με τα Social Media πήγαινε εδώ.

Σημείωση: Οι όροι Νέα Μέσα και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης συνιστούν ένα ευρύ σύνολο Μέσων με κοινό πεδίο δράσης το Διαδίκτυο.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.