Ο Τζεφ Τζάρβις (στο βιβλίο που μετέφρασα) λέει ότι το Διαδίκτυο είναι μια μηχανή συνδέσεων. Μας επιτρέπει να συνδεόμαστε με τα ενδιαφέροντά μας, με τις επιθυμίες μας, με τους άλλους. Πάνω στη συλλογιστική του προσθέτω ότι το Διαδίκτυο είναι μαζί και μια μηχανή αλλαγών. Το Διαδίκτυο αλλάζει τα πάντα στην οικονομία, σε βαθμό που πολλοί μιλούν για μια νέα, μετα-βιομηχανική επανάσταση. Αλλάζει πολλά στις ίδιες τις σχέσεις μας, στον τρόπο που επικοινωνούμε, ακόμα και που σκεφτόμαστε.
Σκέψου τομείς όπως την εκπαίδευση. Το Διαδίκτυο αλλάζει ριζικά τους όρους της διδασκαλίας. Μάς επιτρέπει να μαθαίνουμε ασύγχρονα κι από απόσταση. Μάς επιτρέπει να διαλέγουμε ανάμεσα από εκατοντάδες επιλογές. Μάς επιτρέπει να μετακινούμαστε όπου εμείς επιθυμούμε και να παίρνουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε. Παρότι εξακολουθούμε να ζητάμε επαρκείς παιδαγωγούς, σήμερα μπορούμε να τους αναζητήσουμε στη στιγμή, να δούμε πόσο εμπνευσμένα κάνουν τη δουλειά τους, πόσο την κοστολογούν, και τί λένε δημόσια μαθητές που τους προτίμησαν. Όλα αυτά τα νέα δεδομένα, οι νέες προοπτικές αξιώνουν νέα αντιμετώπιση από όλους μας. Σε τί θα μετατραπούν τα ιδρύματά μας; Κινδυνεύει η παιδεία απ’ το Διαδίκτυο;
Πολλοί θιασώτες της εποχής του Διαδικτύου εξυμνούν το λεγόμενο disruption, την αναστάτωση των παλιών μοντέλων. Ο Τζεφ Τζάρβις είναι ένας απ’ αυτούς. Δε θα ήθελα να είναι στη θέση ενός ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου, λέει. Δε θα ήθελα να είναι μεσίτης, ή ακόμα και διαφημιστής. Το Διαδίκτυο καταστρέφει τις δουλειές των εν λόγω επαγγελματιών με τρόπο παταγώδη. Ο συγγραφέας συμβουλεύει τον καθένα μας να διαλύσει μόνος του το μοντέλο του, πριν το κάνει ένας πιτσιρικάς στο γκαράζ του.
Αν σ’ ενδιαφέρει να ενεργοποιήσεις αυτή τη μηχανή αλλαγών προς όφελός σου, δήλωσε στο manolis[at]andriotakis.gr το ενδιαφέρον σου για τα επόμενα σεμινάρια, webinar κι εργαστήριά μου.