Πρόλογος στο βιβλίο του Jeff Jarvis


Έγραψα ένα προλογικό σημείωμα για το βιβλίο «Τι θα έκανε η Google;» του Jeff Jarvis, που κυκλοφόρησε χθες στα βιβλιοπωλεία απ’ τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε δική μου μετάφραση, το οποίο -για να ευλογήσω και λίγο τα γένια μου- έγινε δεκτό μ’ ενθουσιασμό απ’ το συγγραφέα του.

Για να πάρετε λοιπόν μια ιδέα, σας το παραθέτω αυτούσιο. Αν σας ενδιαφέρει, για να πάρετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, δείτε και το βίντεο με τη συνέντευξη που πήρα απ’ το συγγραφέα.

Πρόλογος

Το βιβλίο του Jeff Jarvis «Τί θα έκανε η Google;» εκδίδεται σε μια πολύ κρίσιμη ιστορική στιγμή για τον κόσμο, αλλά και για την Ελλάδα. Η χώρα διανύει μια μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά και μια κρίση αξιών. Στο πεδίο της δημιουργικότητας, της επιχειρηματικότητας, της δημόσιας διοίκησης κι εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας, υπάρχει στην Ελλάδα μια αίσθηση αδιεξόδου. Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν περί ευκαιριών, αλλά σπάνια μπορούν να γίνουν πολύ συγκεκριμένοι. Το βιβλίο που θα διαβάσετε σε λίγο, κατορθώνει να γίνεται πολύ συγκεκριμένο καθώς ο συγγραφέας του εστιάζει στις λύσεις κι όχι στα προβλημάτα, ενώ εκεί που οι άλλοι βλέπουν καταστροφές εκείνος εντοπίζει μεγάλες ευκαιρίες.

Το “Τί θα έκανε η Google;” δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο για τη σχέση των επιχειρήσεων με το Διαδίκτυο. Είναι ένα βιβλίο που αφορά τη σχέση της κοινωνίας με το Διαδίκτυο, τη σχέση του καθενός από εμάς με τις αλλαγές που καλπάζουν. Ο Jarvis μιλά με τη γλώσσα του μπλόγκερ: απλά, άμεσα, χωρίς περιστροφές. Ουσιαστικά μας προσφέρει ένα βιβλίο-οδηγό, έναν χάρτη που θα μας βοηθήσει στα χρόνια που έρχονται. Είναι μια συνεκτική απόπειρα ανάλυσης ενός τεχνολογικού θαύματος που επηρεάζει τα πάντα. Οι μεγάλες αλλαγές της εποχής του Διαδικτύου ερεθίζουν δημοσιογράφους σαν τον Jarvis, να κάνουν παρατηρήσεις, να αναλύσουν μοντέλα και να τα εφαρμόσουν πειραματικά σε νέα πεδία.

Ωστόσο, ο Jarvis δεν είναι ένας απλός παρατηρητής. Συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις, ζώντας και δουλεύοντας στο επονομαζόμενο υπολογιστικό «σύννεφο».

Καθώς μετάφραζα το βιβλίο συνειδητοποιούσα ότι πολλά απ’ αυτά που γράφει ο συγγραφέας είναι ήδη μέρος της καθημερινότητάς μας. Αναφέρομαι στην πραγματικότητα ενός κόσμου που έχει καθημερινή και πολύ στενή σχέση με το Διαδίκτυο. Ως μπλόγκερ εδώ και χρόνια, παρατηρώ ότι αλλάζω κι εγώ ο ίδιος, με τρόπους που δε θα μπορούσα ποτέ να προβλέψω. Μέχρι τώρα, έχω αξιοποιήσει ένα ελάχιστο μόνο μέρος από τις εκπληκτικές δυνατότητες που μου παρέχει το Διαδίκτυο, όπως κι οι περισσότεροι άλλωστε. Το πεδίο είναι ανοικτό και γόνιμο. Ο Jarvis μας υποδεικνύει τον πλούτο των ιδεών και των προσπαθειών που γίνονται διαρκώς στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας σαν οδηγό μια εταιρεία μοντέλο. Η Google, ως εταιρεία σύμβολο όλων αυτών των αλλαγών, δε μπορεί παρά να λειτουργεί σαν το καλύτερο, το ευκρινέστερο παράδειγμα. Μένει να ανακαλύψουμε πως θα επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας με βάση τα χρήσιμα διδάγματά της. Γιατί η επιτυχία της δεν είναι καθόλου τυχαία. Η Google είναι μια εταιρεία που εκφράζει τις δυναμικές της εποχής μας. Όπως επίσης και τους περιορισμούς και τα προβλήματά της. Σε κάθε περίπτωση, η Google είναι αδύνατο να αγνοηθεί.

Το βιβλίο μπορεί να γίνει έμπνευση όχι μόνο για επιχειρηματίες, αλλά και για δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες, τους πάντες. Αφορά σε καινούργιους τρόπους σκέψης, σε καινούργιους τρόπους λειτουργίας, σε καινούργια ήθη. Τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας εποχής, αυτής της νέας ηθική, όπως σημειώνει ο Jarvis, είναι πολύ συγκεκριμένα κι αναλύονται επαρκώς στις σελίδες του βιβλίου του. Απ’ την ανάλυσή του θα μπορούσε να επωφεληθεί κάθε παραγωγικός και δημιουργικός τομέας, καθότι προσφέρει ενδιαφέρουσες προοπτικές εκκίνησης σε πολλά επίπεδα. Κάθε επιχειρηματίας, επαγγελματίας, επενδυτής, ή ανήσυχος άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει σήμερα στο Διαδίκτυο, να εξοικειώνεται με τις αναπόφευκτες αλλαγές. Το Διαδίκτυο είναι όντως μια τεράστια ευκαιρία. Για την εμπέδωση κι εμβάθυνση της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ελευθερίας. Μπορεί αυτά να ακούγονται μεγαλόστομα ή και αφελή, αλλά η πράξη των Διαδικτυακών παραδειγμάτων αποδεικνύει ότι καινούργια μοντέλα που βασίζονται στην αφθονία, στην ανοιχτοσύνη, στη διαφάνεια, είναι εφικτά.

Ο Jarvis δε θρηνεί τον παλαιό κόσμο, προτιμά να φωτίζει τις δυνατότητες του νέου κόσμου. Καθώς οι αλλαγές είναι ραγδαίες, βαθιές κι ευρείες, επηρεάζουν σταδιακά τους πάντες. Όσοι κωφεύουν, όσοι μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, ξεπερνιούνται. Το βιβλίο αυτό έχει το προσόν να μιλά σε μια απλή γλώσσα για τις αλλαγές, «ανοίγοντας» τον κώδικα των καινούργιων Διαδικτυακών πρακτικών. Ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι προνόμιο κάποιας ελίτ. Μπορεί οποιοσδήποτε, με μια απλή σύνδεση κι έναν υπολογιστή να ξεκινήσει, αν όχι μια επανάσταση, τουλάχιστον ένα καινούργιο παράδειγμα που στο μέλλον μπορεί να ακολουθηθεί από πολλούς άλλους. Επιπλέον, η ποσότητα μπορεί τώρα να μην είναι καν ο στόχος. Οι εξειδικεύσεις μπορούν να γίνουν πολύ πλεονεκτικές. Επίσης, θεωρώ σχεδόν απαραίτητο το βιβλίο να διαβαστεί από νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν, να επιχειρήσουν ή να χτίσουν κάτι στην Ελλάδα, αλλά αποθαρρύνονται από κατεστημένες αντιλήψεις και δομές. Πιστεύω ότι δεν έχουμε πια κανένα άλλοθι. Έχουμε τα εργαλεία και τη γνώση για να υπηρετήσουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Για εμένα, το βιβλίο του Jarvis ήταν μια μεγάλη έμπνευση, εύχομαι να είναι και για εσάς.

Σε πολλά σημεία του βιβλίου, ο μη εξοικειωμένος με την τεχνολογία ή πιο ειδικά με την αμερικανική κουλτούρα, αναγνώστης, θα δυσανασχετήσει. Οι υποσημείωσεις που πρόσθεσα στο κείμενο, μπορούν πιθανώς να τον βοηθήσουν, ωστόσο μπορούν να είναι και ενοχλητικές. Για να είμαι συνεπής με το πνεύμα του βιβλίου, θα πρότεινα για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση, σχετικά με τις ιδέες και τις πληροφορίες που θα διαβάσετε εδώ, να χρησιμοποιήσετε το Google ή κάποιο άλλο εργαλείο. Τέλος, αν θέλετε να κάνετε κάποια παρατήρηση για τη μετάφραση του βιβλίου, ή να συζητήσετε μαζί μου, η διεύθυνση του μπλογκ μου είναι www.andriotakis.gr

Καλή ανάγνωση!

Μανώλης Ανδριωτάκης

@andriotakis

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.