Τα 5 αξιώματα της τρολοκρατίας

Αν δεν γνωρίζετε τί σημαίνει τρολ, αρκεί να φτιάξετε ένα λογαριασμό στο Twitter, να ακολουθήσετε μερικές δεκάδες λογαριασμούς και να παρακολουθήσετε τί διαμείβεται στην timeline του δημοφιλού Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης. Δε θα χρειαστείτε παρά ελάχιστα λεπτά για να καταλάβετε. Εκτός από τους επαγγελματικούς λογαριασμούς Μέσων ενημέρωσης, εταιρειών, δημόσιων οργανισμών κι οντοτήτων πάσης φύσης, καθώς και κάποιων σοβαρών χρηστών, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν χιλιάδες λογαριασμοί που διακινούν έναν οχληρότατο θόρυβο. Εξυπνάδες, μπουρδολογία, επιθέσεις, ακατάσχετη σαχλαμάρα, ένας ατέλειωτος χαβαλές. Οι πολυπληθείς αυτοί λογαριασμοί συμμετέχουν στη δημόσια σφαίρα για να καταστρέψουν οποιαδήποτε υπόνοια διαλόγου ή άλλης προσπάθειας σοβαρής κοινωνικής δράσης. Ονομάζονται τρολ δανειζόμενοι το όνομα μυθικών τεράτων της σκανδιναβικής φαντασίας. Έτσι έχει προκύψει κι ο ορισμός “τρολάρω” που σημαίνει εν πολλοίς, αστειεύομαι, προκαλώ, χλευάζω.

Στο Twitter η κυραρχία των τρολ αγγίζει τα όρια της καθολικότητας. Και το λέω εγώ που έχω πιστέψει πάρα πολύ το Μέσο, κάνοντας ένα ντοκιμνατέρ που αναδεικνύει τα θετικά και τα αρνητικά του. Τα τελευταία 2 χρόνια η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί εντελώς. Εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με κανονική Τρολοκρατία, που με κάποιες εξαιρέσεις, έχει επηρεάσει το σύνολο της δημόσιας σφαίρας. Τα τρολ όχι μόνο είναι παντού, αλλά διαπρέπουν κιόλας. Η τρολοποίηση της δημόσιας σφαίρας είναι γεγονός.

Μελετώντας καθημερινά το φαινόμενο έχω εντοπίσει 5 χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε κάθε τρολ. Πρόκειται για τα 5 αξιώματα της τρολοκρατίας:

  1. Η σάτιρα είναι το απόλυτο φετίχ. Όλα είναι άξια να γελοιποιηθούν, να γίνουν αντικείμενο σάτιρας και χλεύης. Τίποτα δεν είναι ιερό, τίποτα δεν αξίζει να σεβαστεί. Όλα πρέπει να εκμηδενιστούν και να γίνουν γελοία.
  2. Ο διάλογος είναι άχρηστος. Τα τρολ καταστρέφουν το διάλογο διότι δεν αναγνωρίζουν σ’ αυτόν καμμία αξία.
  3. Η ανωνυμία είναι αυταξία. Τα μεγαλύτερα τρολ είναι ανώνυμα και ψευδώνυμα. Με το μανδύα της πλαστοπροσωπίας, το τρολάρισμα φτάνει την υψηλότερη κορυφή του: γίνεται κανονική τέχνη.
  4. Όσο πιο εξωφρενικό και παράλογο, τόσο πιο πιστευτό. Όσο πιο χονδροειδές είναι αυτό που θα ειπωθεί, τόσο το καλύτερο. Ο σκοπός είναι να θολώσουν τα νερά, να διαλυθεί κάθε πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, συναίνεσης, λογικής κατάληξης.
  5. Το βρώμικο παιχνίδι είναι πάντα θεμιτό. Εφ’ όσον δεν αναγνωρίζουμε όρια και κανόνες, όλα επιτρέπονται κι άρα κανείς δε μπορεί να μιλά για “δίκαιο παιχνίδι”. Οι επιθέσεις είναι στυγνές, χυδαίες, απροκάλυπτα βίαιες και μνησίκακες: ο σεβασμός για τον Άλλον είναι πλέον ένας ξεπερασμένος ευφημισμός.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.