Πώς ορίζεται η επιτυχία μιας διαδικτυακής καμπάνιας; Απ’ την εκπλήρωση των στόχων της. Μ’ αυτό το δεδομένο, η καμπάνια του ice Bucket Challenge δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να θεωρηθεί επιτυχημένη. Μπορεί να μιλά όλος ο διαδικτυακός κόσμος για αυτήν, αλλά η επιτυχία της είναι πολύ μερική, καθώς η ίδια η καμπάνια έχει επισκιάσει έναν απ’ τους βασικούς της σκοπούς.
To ice Bucket Challenge έχει επιτύχει εντυπωσιακά στο επίπεδο του διαμοιράσματος και της συμμετοχής, αλλά έχει αποτύχει σ’ έναν απ’ τους δύο στόχους του, στην αύξηση δηλαδή του ενδιαφέροντος για την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση. Μπορεί οικονομικά η ALS Association να χαίρεται για την αύξηση των εσόδων της εξαιτίας της καμπάνιας, εκπληρώνοντας τον έναν απ’ τους δυο βασικούς της στόχους, αλλά κι εκεί η δημοφιλία της δράσης είναι αναντίστοιχη προς τα έσοδα. Έστω ότι συμβιβάζεται κανείς κι αποδέχεται ότι η τεράστια πλειοψηφία των συμμετεχόντων είτε θα ρίξει τον κουβά με το παγωμένο νερό επάνω της, είτε θα αδιαφορήσει, κι ότι μόνο ελάχιστοι θα μπουν στον κόπο να κάνουν μια δωρεά για την έρευνα της νόσου, αλλά θα περίμενε την ίδια ώρα να μιλάμε όλοι για τη σοβαρότητά της, κάτι που δε συμβαίνει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της καμπάνιας είναι ότι η δημοφιλία της πράξης (του μπουγέλου) έχει επισκιάσει ακόμα και το ίδιο το ενδιαφέρον για τη νόσο. Ο σλακτιβισμός (ή αλλιώς και κλικτιβισμός) εδώ φτάνει στο απόγειό του. Ξεχνάμε γιατί συμμετέχουμε ή παρακολουθούμε την καμπάνια κι εστιάζουμε στο συμβάν κάνοντας κλικ, like ή retweet. Στο μέλλον οι καμπάνιες στο Διαδίκτυο θα γίνονται όλο και πιο εξεζητημένες κι εστιασμένες, για να αποφεύγουν αυτό το μείζον λάθος. Η μεγαλύτερη πρόκλησή τους θα αφορά στην ουσιαστική εμπλοκή του κόσμου στους στόχους τους κι όχι απλά στην εκτόνωση μέσω μιας χαριτωμένης πράξης και μερικών καθησυχαστικών κλικ.