Η πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού

Πριν από 14 μήνες η μητέρα του Γιάννη Σταυρουλάκη, του άτυχου νέου που έχασε τη ζωή του πάνω σε μια παράνομη διαφημιστική πινακίδα στη Λεωφόρο Κηφισίας έστειλε μια σκληρή επιστολή στο Γιώργο Παπανδρέου, αρχηγό τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντάς του ότι διαφημίζεται σε πινακίδες που θα μπορούσαν να σκοτώσουν νέους, όπως σκότωσαν και το δικό της γιο. Ήταν Μάιος του 2009, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές. Την εποχή εκείνη οι πόλεις της Ελλάδας ήταν γεμάτες με τις προεκλογικές εικόνες και τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού, πάνω στις χιλιάδες παράνομες πινακίδες. Η πίεση των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας αυτών των πινακίδων δεν είχε αποδώσει ακόμα καρπούς. Μερικούς μήνες μετά όμως, με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει καθόλου την υπαίθρια διαφήμιση. Ήταν μια μεγάλη νίκη των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης. Αφού εκλέχθηκε πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε προσωπικά να λύσει το πρόβλημα της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης, και τον Ιανουάριο του 2010 ανακοίνωσε τη σύσταση μιας διυπουργικής επιτροπής η οποία θα αναλάμβανε να καθαρίσει το τοπίο. Τον Απρίλιο του 2010 ανακοινώθηκε η ιστοσελίδα όπου πολίτες καταγγέλουν παράνομες πινακίδες, και ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι αποξηλώσεις.

Για το θέμα αυτό γράφω ήδη απ’ το 2005. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το παρακολουθώ πολύ εντατικά. Σκηνοθέτησα ένα ντοκιμαντέρ με αυτό το θέμα (Προσοχή: Φονικές διαφημίσεις) κι έχω αφιερώσει πλήθος αναρτήσεων και σχολίων μου στο blog και τα άλλα social media για την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση. Όλο αυτό το διάστημα έχω δει ανθρώπους να μιλούν, να επιτίθενται, να φωνάζουν ενάντια στην παράνομη διαφήμιση, αλλά κανένας, εκ του αποτελέσματος, δεν έκανε πράξη όσα είπε. Με εξαίρεση το Δήμαρχο Γαλατσίου, κ. Τσίρο, όλοι οι υπεύθυνοι για το θέμα αποδείχθηκαν άσφαιροι, λίγοι. Φαίνεται ότι πολλοί χρησιμοποίησαν τη ρητορική για την παρανομία ως επικοινωνιακό εργαλείο. Η έκφραση της πολιτικής βούλησης κατάντησε ένα κενό περιεχομένου πυροτέχνημα. Μέχρι χθες ήταν πολιτικώς ορθό να μιλάς ενάντια στην παράνομη διαφήμιση, αλλά ουσιαστικά να μην κάνεις τίποτα. Ήταν κάτι επιτρεπτό, κάτι νόμιμο και ηθικό. Έπρεπε να πάρει το θέμα προσωπικά επάνω του ο νυν Πρωθυπουργός για να δούμε κάτι σοβαρό να γίνεται. Ο προηγούμενος, προφανώς δεν ήθελε να το λύσει. Κάποια στελέχη του βέβαια, όπως ο κ. Σταθάκης και η κ. Πιπιλή, πίεζαν ουσιαστικά για να λυθεί το θέμα, αλλά δεν υπήρχε ουσιαστική βούληση ούτε απ’ τον ίδιο, ούτε απ’ το κόμμα του, ούτε απ’ τους κοντινούς του συμβούλους.

Γι’ αυτούς τους λόγους θέλω να τονίσω ότι προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος απ’ τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι σ’ αυτό το σοβαρό θέμα. Ανεξάρτητα απ’ το αν διαφωνώ με άλλες ιδέες ή πράξεις του, στο συγκεκριμένο τομέα θεωρώ ότι του αξίζουν συγχαρητήρια. Σε σχέση με την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση, αποδεικνύει ότι έχει πραγματικά την πολιτική βούληση να αλλάξει το τοπίο. Ενώ τα συμφέροντα είναι πάρα πολύ μεγάλα, ενώ ακόμα και το ίδιο του το κόμμα ήταν και συνεχίζει να είναι μπλεγμένο σ’ αυτή την ιστορία, ο ίδιος αποδεικνύει σήμερα ότι έχει την πολιτική βούληση να επιβάλλει τη νομιμότητα, κάτι που στο συγκεκριμένο πεδίο, κανείς δεν είχε τολμήσει ή θελήσει πραγματικά να κάνει, με εξαίρεση το βραχύ διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πριν ένα χρόνο οι ενεργοί πολίτες φώναζαν ότι ακούνε μόνο λόγια. Είχαν χορτάσει από κούφια πολιτική βούληση, από εξαγγελίες, εγκυκλίους, διατάγματα κ.λπ. Σήμερα βλέπουμε τι μπορεί να γίνει αν υπάρχει η πολιτική βούληση από ψηλά. Είναι πραγματικά αισιόδοξο το γεγονός ότι σ’ ένα θέμα με μεγάλα συμφέροντα εκφράζεται βούληση σύγκρουσης μ’ αυτά, και καταγράφεται απτό αποτέλεσμα. Έμπρακτα το κράτος καθαρίζει την παρανομία που έχουν στήσει Δήμοι και εταιρείες.

Η κυβέρνηση κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι δεν υπολογίζει τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη των παράνομων είτε αυτοί είναι εκλεγμένοι δήμαρχοι, είτε εταιρείες υπαίθριας διαφήμισης είτε ακόμα διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, και θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών. Θέτει τη ζωή και την ασφάλεια όλων μας πάνω απ’ τα παράνομα κέρδη κι αυτό είναι σημαντικό παράδειγμα σε μια χώρα τόσο διαφθαρμένη όπως η δική μας. Δεν υπολογίζει το κόστος απ’ τη σύγκρουση με τα συμφέροντα, αλλά υπολογίζει το κόστος απ’ την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Υπενθυμίζω ότι δεν έχω καμία έμμισθη ή άλλη σχέση με τον Πρωθυπουργό ή το κόμμα του. Αισθάνομαι ωστόσο την ανάγκη να μιλήσω για την πρωθυπουργική πρωτοβουλία, μιας κι ασχολούμαι όλο αυτό το διάστημα με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, και να πω ότι είναι αξιέπαινο αυτό που τολμά. Απαιτεί θάρρος, μεγάλη αίσθηση ευθύνης και ακεραιότητα. Μπορεί πριν από μερικούς μήνες να εμφανιζόταν το πρόσωπό του επάνω στις φονικές διαφημίσεις, αλλά σήμερα ο Πρωθυπουργός δείχνει έμπρακτα ότι έχει αντανακλαστικά, κι ότι θέλει πράγματι να θεμελιώσει συνθήκες νομιμότητας στη χώρα. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας των πολιτών κι ένα πολύ φωτεινό παράδειγμα για την πολιτική μας. Κάτι αλλάζει προς όφελος όλων μας. Οι πολίτες διεκδικούν την εφαρμογή του Νόμου και η πολιτεία ανταποκρίνεται με πρώτο τον Πρωθυπουργό. Δεν ξέρω αν είναι too good to be true, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης συνιστά μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας.

Η παράνομη υπαίθρια διαφήμιση στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από τη διαφθορά των Δήμων, την ατιμωρησία των παρανομούντων και την ουσιαστική της κάλυψη απ’ τα πολιτικά κόμματα που τη χρησιμοποιούν προεκλογικά. Καταπολεμώντας την παράνομη διαφήμιση εκτός των άλλων εκπέμπεται κι ένα μήνυμα ότι η πολιτεία αποθαρρύνει την παρανομία, κι ότι ενδιαφέρεται για το κοινό καλό. Ας ελπίσουμε όλοι ότι η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια θα έχει συνέχεια και σε άλλους τομείς. Επιπλέον, γνωρίζοντας ότι είναι αρκετά ισχυροί οι «προστάτες» της υπαίθριας διαφήμισης χρειάζεται διαρκής εγρήγορση απ’ όλους μας, γιατί πριν το καταλάβουμε, αν ατονήσει το ενδιαφέρον, θα ξαναδούμε τις πινακίδες στις θέσεις τους…

Στην επόμενη ανάρτηση θα μιλήσω αναλυτικότερα για τους ενεργούς πολίτες και το σημαντικό και πρωτόγνωρο πολυετή αγώνα τους.

2 Comments

  1. Μανώλη, καλημέρα. Είναι πολύτιμη η αναγνώριση μίας προσπάθειας και είμαι σίγουρος ότι το άρθρο σου, είναι πολύτιμο για όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή.

    Προσωπικά, όταν πρωτοήρθα αντιμέτωπος με τις καταγγελίες για τις παράνομες πινακίδες, είχα ανάμεικτα αισθήματα για τους καταγγέλλοντες. Η αγωνία, η οργή και η ειλικρίνεια των γονιών που έχουν χάσει το παιδί τους ήταν δεδομένη. Αλλά για τους υπόλοιπους, διατηρούσα μία επιφύλαξη, έλεγα μέσα μου, ότι ίσως απλά βρήκαν άλλο ένα θέμα μέσα από το οποίο να περάσουν την δική τους πολιτική ατζέντα.

    Σου αξίζουν συγχαρητήρια που κατάφερες να κρατήσεις τον δημόσιο διάλογο και τις πιέσεις για το θέμα μακρυά από άλλες σκοπιμότητες και σε ένα υψηλό επίπεδο.

    Η αναγνώριση των συγκεκριμένων προσώπων, με τα ονόματά τους, που βρέθηκαν δίπλα σας, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, είναι σημαντική. Είναι το αντίδοτο στον δημόσιο διάλογο που χαρακτηρίζεται από γενικεύσεις και κραυγές εντυπωσιασμού: συγκεκριμένο θέμα, συγκεκριμένο αίτημα, συγκεκριμένα πρόσωπα, συγκεκριμένες ευθύνες. Χωρίς υποκρισίες, χωρίς κρυφές ατζέντες, μακρυά από μία κομματικά χρωματισμένη μάχη για ισχύ. Αισθάνομαι πως αυτό είναι ένα είδος δημόσιου διαλόγου που έχουμε χάσει.

    1. Παναγιώτη σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Όπως έγραψα παραπάνω για εμένα η αντιμετώπιση της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης είναι ένα φωτεινό παράδειγμα του τί μπορούμε να πετύχουμε όταν έχουμε ανοιχτό μυαλό, επιμονή, υπομονή και ξεκάθαρο στόχο. Και κυρίως όταν είμαστε ειλικρινείς, κι όπως λες, δεν κινούμαστε με άξονα τις σκοπιμότητες. Το δημόσιο διάλογο τον διαμορφώνουμε όλοι.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.